Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 24.12.2021

Свечано обележен „Дан добротвора Матице српске“

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Матици српској присуствовала свечаном обележавању „Дана добротвора Матице српске“, у оквиру којег јој је председник Матице проф. др Драган Станић уручио пригодну Споменицу, у знак добре сарадње и снажне подршке коју Покрајинска влада и ресорни секретаријат пружају најстаријој српској књижевној, културној и научној институцији.

Захваљујући у име Покрајинске владе и Секретаријата, Милошевићева је изјавила да je веома почаствована због таквог признања као што је „Споменицa пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад”.

„То је пре свега дужност и обавеза, не само секретаријата на чијем сам челу и Покрајинске владе, већ и читаве наше државе, да води бригу о нашој најстаријој и најзначајнијој институцији културе, а од Секретаријата ће Матица српска увек имати снажну подршку“, нагласила је Драгана Милошевић.

Обраћајући се присутним добротворима и пријатељима Матице српске, проф. др Драган Станић истакао је значај добротворства за настанак, очување и развој ове институције, посебно се осврнувши на кнеза Милоша Обреновића, који је даровао Матици, приликом њеног оснивања 1826. године, четвороструки износ у односу на остале добротворе. Станић је поменуо и племенитог Јована Нака, који је установио прву књижевну награду и задужбину у српском народу. Посебно место међу добротворима заузима Сава Поповић Текелија, оснивач једне од највећих задужбина изван Србије – Текелијанума.

„Захваљујући поменутима и осталим добротворима, управа Матице српске, водећи бригу о њеној имовини, чини Матицу јачом, на добробит нашег друштва. Што смо јачи, све је боље стање у нашем друштву, а то доприноси укупној стабилности“, истакао је Станић.

Посебне захвалнице додељене су и привредним друштвима и појединцима који су били добротвори Матице српске током претходне две године.

На „Дан добротвора“, а поводом 60 година од оснивања Рукописног одељења Матице српске (1961–2021), Станић је у фоајеу овог здања отворио изложбу „Од Србско-народне сбирке до данас“.

О поставци су говорили управник Рукописног одељења Матице српске проф. др Зорица Хаџић и архивски саветник и аутор изложбе Александра Јовановић.

У музичком делу програма наступио је гајдаш Максим Мудринић, а академик Матија Бећковић је казивао песму Парусија за Веру Павладољску.

 

fixed-img