Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 19.09.2022

У Едукативном центру представљен модел обуке за монтере соларних фотонапонских система

Читај ми

Читај ми
AA

У Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду, данас је одржана конференција за медије и састанак поводом представљања модела обуке за монтере соларних панела, коју подржава и Покрајински секретаријат за привреду и туризам.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, в.д. директора Едукативног центра Нови Сад Александар Ашоња и Денијел Берг, шеф пројекта USAID „Боља енергија” (Better Energy), који подразумева зелену економију, обновљиве изворе енергије и специфична занимања на тржишту рада, разговарали су и о предстојећој сарадњи и разматрали моделе подршке на реализацији ових обука, као и у оквиру пројекта.

Када се говори о прилагођавању потребама тржишта рада, Едукативни центар је веома значајно место и пример заједничког рада релевантних институција, речи су покрајинског секретара за привреду и туризам др Иванишевића, који је истакао да Секретаријат жели да одговори потребама тржишта рада.

„Јасно је данас, по свим показатељима да тржишту рада недостају висококвалификована лица из области ИТ-ја, али и из области услуга. Данас утврђујемо заједничке правце активности, јер хоћемо да у току следеће буџетске године већину средстава за област запошљавања усмеримо на преквалификацију и доквалификацију лица из поменутих области. Са циљем очувања животне средине и повећања удела обновљивих извора енергије као што је сунце, повећаћемо инсталирање што већег број панела на територији АП Војводине, за шта су нам потребни монтери који недостају“, рекао је Иванишевић, додавши да ће Секретаријат, чији је ресор и запошљавање, средства наменити и за обуке људи чија су занимања неопходна на тржишту рада Републике Србије.

Циљ обуке за монтера соларних фотонапонских система у Едукативном центру Нови Сад јесте упознавање полазника са опремом и њихово оспособљавање за самостално обављање радних операција за монтирање соларних фотонапонских система, а у оквиру укупно четрдесет часова. Према речима в.д. директора Ашоње, сам програм обуке би требало да се реализује до краја текуће године, те да је заинтересованост за обуку велика.

„Светска енергетска криза је у току, а Влада Србије је донела план мера како да се штеди електрична енергија, и Едукативни центар иде у корак са тим мерама. У оквиру обуке за монтера соларних фотонапонских система планирали смо два модула, први у виду доквалификације за лица електротехничке струке, док би други модул је преквалификација лица“, рекао је Ашоња, рекавши да у погледу стручних лица која спроводе обуку, Едукативни центар сарађује са образовним установама са територије Војводине, као и са предузећима која имају адекватне учионице са соларним фотонапонским системима.

Ово је један од укупно 60 програма обука које спроводи Едукативни центар Нови Сад, са циљем превенције дугорочне незапослености, као и пружања помоћи у стицању нових знања и вештина ради лакшег запошљавања и подршке развоју предузетништва, кроз квалитетно образовање и практично оријентисане обуке прилагођене актуелним потребама у привреди.

Данашњи сусрет је, поред представљања актуелног модела веома тражене обуке, фокусиран и на сарадњу на успостављању одрживог механизма финансирања енергетске ефикасности у зградама заједничког становања, док се дискутовало и о пилот пројектима USAID Better Energy који би укључивали приватни сектор у делатностима одржавања зграда.

Шеф петогодишњег пројекта USAID Better Energy, односно ,,Боља енергија“, Денијел Берг, истакао је да је реализација самог пројекта у Србији подршка ка успостављању система енергетске ефикасности, посебно пружањем подршке топланама, зградама заједничког становања, како би се изнашли модели сарадње. Програмима обуке, изградњом капацитета, те разним кампањама намењеним грађанима о могућностима које пружају обновљиви извори енергије, те изналажењем одрживих механизама финансирања програма енергетске ефикасности, USAID Better Energy настоји да буде стратешки партнер у решавању важних питања у вези са поменутим областима.

fixed-img