У Едукативном центру у Новом Саду, одржана је презентација рада Едукативног центра и презентација пројекта ,,Стандардизација српске националне кухиње – пројекат развоја и унапређења националне туристичке и гастрономске понуде“. Наиме, протекле недеље је, у савремено опремљеним просторијама Едукативног центра, одржана петодневна обука кувара из 30 националних ресторана широм Србије.
Тим поводом данас је и уприличена свечаност доделе сертификата полазницима који су завршили обуку посвећену регионалним аутентичним специјалитетима из Србије.
Ову пригоду је организовала Асоцијација шефова и кувара Србије, а уз подршку Едукативног центра, Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова и Министарства финансија Републике Србије. Полазницима и гостима обратили су се покрајински секретар Мирослав Васин, руководилац програма обуке у Едукативном центру Будислав Медурић, као и представници Министарства финансија и чланови Асоцијације кувара.
Покрајински секретар Мирослав Васин изјавио је да је управо разноврсна гастрономија Србије најбоља порука коју можемо да пошаљемо будућим посетиоцима наше земље и покрајине. ,,Српска јела, традиционална кухиња из Бачке, Баната, Срема и свих осталих региона Србије, су оно у чему сви заједно уживамо и шта са поносом можемо да понудимо. Један од главних атрибута Војводине је управо њена гастрономска понуда и она има значајне амбиције у погледу туризма, што показује и чињеница да је ове године број туриста који су дошли у Војводину повећан за 17 одсто“, рекао је Васин.
Помињући значајну улогу коју је Едукативни центар одиграо у оквиру овог пројекта, Мирослав Васин је додао: ,,Едукативни центар је једини центар ове врсте у Србији и широкогрудо је отворо своја врата уметницима у белом – куварима, те се надамо да је ова активност само прва у низу сличних и у годинама које долазе“.
Пројекат Асоцијације кувара Србије подразумева увођење стандарда припреме српских националних јела кроз обуку шефова – кувара, по аутентичним изворним рецептима, чиме се штити домаћи национални бренд – српска кухиња, чува се и негује традиција промоцијом производа из појединих делова Србије који се припремају по вековима старим рецептурама. Крајњи циљ је унапређење туристичке и угоститељске понуде Србије. Трећа фаза пројекта је илустрована публикација – приручник који ће садржати све вредне националне рецепте обухваћене пројектом, тачније 8 регионалних менија и дечји мени, уз додатак о винима, коктелима и израженим калоријским вредностима.
Обуке полазницима су држали еминентни стручњаци из света гастрономије. Милован Мића Стојановић, творац неколико традиционалних јела наше гастрономске понуде, пензионисани професор куварства и почасни члан Асоцијације и Милијан Стојанић, председник Асоцијације, свечано су уручили сертификате.