Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 29.02.2024

Додељено 490 милиона динара за 22 мањинска листа

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је  уручила уговоре за суфинансирање листова на језицима националних мањина чији су оснивачи национални савети, вредне 490 милиона динара.

Милошевићева је истакла да је информисање на језицима националних мањина један од најзначајнијих приоритета Покрајинске владе, и да су у њеном актуелном сазиву ова средства увећана двоструко, тачније са 264 милиона на укупно 490 милиона динара, колико је данас додељено, односно четири милиона евра.

„Војводина као мултиетничка и мултиконфесионална средина јесте наше заједничко културно наслеђе, које мора да се чува, негује и развија, а самим тим и информисање на језицима националних заједница – националних мањина као део тога“, истакла је Драгана Милошевић.

Она је корисницима средстава захвалила на пожртвованом раду, на слободи изражавања на матерњем језику, на истинитом, објективном и правовременом извештавању.

„Политика Владе Републике Србије, па самим тим и Покрајинске владе, јесте континуирана подршка мањинским листовима, са намером да се из године у годину та средства повећавају, како би се испратили тржишни токови“, нагласила је Милошевићева и додала да је посебно поносна што је ова година у знаку великих јубилеја – осам деценија постојања, рада и пожртвованости видљивих у  објективном, истинитом и правовременом информисању  грађана.

Данас су, као и претходних година, уручени уговори за 22 листа из девет издавачких кућа – Мађар со, Хет нап, Хлас људу, Либертатеа, Руске слово, Хрватска ријеч, Буњевачки информативни центар, Ридне слово и Македонски информативни и издавачки центар.

У име мањинских листова речи захвалности упутио је директор Македонског информативног и издавачког центра Озрен Симјановски, који је истакао да би без подршке Покрајинске владе њихов опстанак био угрожен и да је управо тај партнерски однос државе веома битан у очувању националног идентитета на овим просторима.

fixed-img