Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 15.09.2006

У Извршном већу Војводине потписан Протокол о сарадњи АП Војводине и италијанске регије Умбрија

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 1. септембар – У Извршном већу Војводине потписан је Протокол о сарадњи АП Војводине и италијанске регије Умбрија, којим се предвиђа развој и унапређује односа двеју регија у области привреде, културе, образовања, туризма и заштите животне срединеНови Сад, 1. септембар – У Извршном већу Војводине потписан је Протокол о сарадњи АП Војводине и италијанске регије Умбрија, којим се предвиђа развој и унапређује односа двеју регија у области привреде, културе, образовања, туризма и заштите животне средине. Споразум су потписали Синиша Лазић, покрајински секретар за привреду и Винценцо Риомми, секретар за управу и финансије регије Умбрија. Свечаности су присуствовали Предраг Новиков, директор Канцеларије за европске послове ИВВ, Милорад Ђурић, покрајински секретар за информисање, Барбара Авдаловић, заменик покрајинског секретара за међународну и регионалну сарадњу, Милан Ћеран, заменик покрајинског секретара за привреду, те Милица Врачарић, директор регионалне агенције за развој "Алма Монс" из Новог Сада. која је партнер у овој сарадњи.
– Сарадња увек доноси позитивне резултате за све људе у регионима и доприноси развијању добрих односа међу државама, на чему је основана Европска унија – истакао је покрајински секретар за привреду Синиша Лазић. – Италија је један од најзначајнијих извозних партнера Војводине и Србије, што јасно говори о томе да је потписивање овог споразума значајан корак напред у сарадњи две регије.
Данашњем догађају предходило је неколико сусрета наших и италијанских привредних и политичких делегација региона Умбрија и у АП Војводине, објаснио је Лазић, уз веома успешно представљање потенцијала војвођанске привреде и могућности улагања италијанских привредника. Они су показали заинтересованост да се, у оквиру пројекта, који ће финансирати Министарство привреде и финансија Италије, започне са израдом студије изводљивости за оснивање технолошког парка у области пољопривреде и прехрамбене индустрије у Војводини.
Секретар за управу и финансије регије Умбрија Винценцо Риомми изразио је задовољство због успешно окончаних разговора и активности, које су се одвијале у две регије, у задњих пар година, што је резултирало потписивањем протокола. Он очекује да ће сарадња бити проширена и конкретизована у низу области на које се односи споразум, уз проширење сарадње на нивоу локалних самоуправа, у складу са токовима развоја Европске заједнице. Риомми је захвалио свим учесницима озбиљног и обимног пројкта, очекујући брзе и непосредне резултате, јер како је нагласио, две регије имају пуно сличности и заједничких програма на којима могу да раде, користећи европске фондове, што ће унапредити регије. Он је навео два разлога који су, по његовом мишљењу, веома важни за потписивање протокола. Најпре, веома је битно приближавање Европској унији, са којом је у блиској прошлости овде било неразумевања, а други разлог је препознао у комплементарности економског и привредног развоја Војводине и Умбрије.
Развијање будуће сарадње подразумева успостављање партнерских односа кроз учешће у заједничким пројектима, што ће допринети снажнијем друштвеном и привредном развоју регија. Протоколом је предвиђено да ће се сарадња одвијати у области економских односа, кроз развијање сарадње и пословних односа привредних субјеката из две регије (присуствовање сајмовима, изложбама и другим манифестацијама ради промоције роба и услуга). Затим, кроз јачање и подстицање сарадње између малих и средњих предузећа, као и у сарадњи у области пољопривреде, кроз размену искустава, примену модерне технологије и пласмана производа.
Сарадња у области науке и културе подразумева сарадњу универзитета и других образовних институција, као и размену научног кадра. Ту спада и размена различитих програма културне сарадње ради бољег упознавања језика и културног наслеђа народа две регије. О овој области посветиће се пажња подстицању сарадње између синдиката и других цивилних организација. Предвиђено је да се област туризма и спорта развија кроз проширење туристичке размене, израду заједничких туристичких програма, кроз међусобно упознавање локалних средина и њихових историјско-културних потенцијала и наслеђа (рурални туризам, етногастрономија). Такође је значајно учествовање у спортским манифестацијама. Предвиђена је заштита земљишта, ваздуха и водених токова, управљење енергетским потенцијалима и отпадом.
Протоколом је предвиђено подстицање сарадње органа локалних самоуправа, посебно агенција за развој. Биће организовани семинари, радионице са темама од заједничког интереса, као и учешће у заједничким пројектима који се финансирају из европских фондова. Предвиђене су и промоције активности са европским институцијама.

fixed-img