Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, субота, 03.11.2007

У Новом Саду отворен Први конгрес респираторне медицине Србије и југоисточне Европе

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 2.новембар -У Мастерс центру Новосадског сајма отворен је Први конгрес респираторнемедицине Србије и југоисто;не Европе, велики научни скуп посвећен болестимаплућа и дисајних органа. Домаћн овог скупа, на коме је окупљено осам стотиналекара, врхунских стручњака и ауторитета у области респираторне медицине, јеИститут за плућне болести Војводине у Сремској Каменици. На отварању Првогконгреса респираторне медицине Србије и југоисточне Европе, поред домаћина, директораИнститута у Сремској Каменици др Александра Милованчева, говорили супокрајински секретар за здравство и социјалну политику доц. др Милош Лучић,декан Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду Стеван Поповић а конгресје отворио потпредседник Извршног већа Војводине др Лоди Габор.  ПотпредседникИзвршног већа др. Лоди истакао је да покрајинска влада чини велике напоре како би,што брже и успешније, биле обновљене све наше економске, политичке и научневезе са светом и поново обезбеђено наше место и научни ауторитет у многимобластима од којих је медицина свакако једна од најзначајнијих. Стварањемнеопходних системских услова и обезбеђивањем додатне подршке за организацију оваквихскупова и значајних научних конгреса тај циљ ће свакако бити још успешнијеостварен. На такав начин биће створени и услови за подизање квалитета системаздравствене заштите у нашој покрајини. А подизање нивоа и осавремењивањесвих медицинских услуга и опремљености здравствених установа у АП Војводини јетакође један од најважнијих задатака у раду Извршног већа. – Чинимо свекако би војвођанске здравствене установе и институти били обновљени и опремљенинајсавременијим уређајима и медицинском технологијом и то на свим нивоималечења, од дијагностике до најзахтевнијих специјалистичких услуга. Такође јепотребно наставити процес отварања и обнављања свих традиционалних односа, пријатељскихи професионалних веза са институцијама и стручњацима, у нашем окружењу,региону Југоисточне Европе, али и у читавом свету, где наши лекари одувекуживају велики углед, што потврђује и овај конгрес који је окупио лекаре изчитаве Европе и света – рекао је потпредседник Извршног већа Војводине.
 Покрајинскисекретар за здравство и социјалну политику доц. др Милош Лучић, поздрављајућисве окупљене учеснике, лекаре и њихове госте, истакао је да је веома важначињеница да су Нови Сад, Војводина и Србија, и њихове здравственеинституције, лекари и научни радници, успешно враћени на карту Европе и света,а успешно организовање Првог конгреса респираторне медицине, је нова потврда такавогуспеха. Део тога је постигнут и захваљујући напорима покрајинске владе ињеном ангажману на стварању услова за реформу, модернизацију и развојздравствених услуга, квалитета лечења и обнављање врхуске медицине и науке, имедицинских института. Један од најугледнијих и најстаријих наших здравственихинституција је управо организатор овог великог скупа, Институт за плућнеболести Војводине у Сремској Каменици. Захваљујући свим овде окупљенимпредставницима врхунске медицине и ауторитета у области респраторне медицине, имаћемомогућност да упознамо најновије процедуре и најнапредније технолгије свакако ћепомоћи успешније и ефикасније унапређивање квалитета лечења у нашимустановама и олакшати успех процес њихове модернизације. Велики број угледнихстручњака, учесника из читавог света, присутних на Првом конгресу респираторнемедицине Србије и југоисточне Европе нам то свакако гарантује – рекао јепокрајински секретар за здравство и социјалну политику.
 Први конгрес респираторне медицине траје до 4.новембра а на конгресу учествују лекари са многобројних института, клиника,факултета и из болница из САД, немачке, Израела, Мађарске, Словачке, Словеније,Грчке, Италије, Велике Бртаније, као и представници домаћина, Новог Сада, Војводинеи Србије.

fixed-img