Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 12.06.2007

У процедури два предлога за предстојеће покрајинске изборе

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 12. јуни – Посланичка група Српске радикалне странке упутила је раније Предлог оизмени и допуни Одлуке о избору посланика у Скупштини АП Војводине, у којем сезалаже да се наредни покрајински избори одрже према чисто пропорционалномсистему. Након што је констатовано да такав предлог није правно утемељен, јерје у супротности са одредбама Статута АП Војводине, покренили су поступак запромену Статута.Српскојрадикалној странци су се у овим залагањима придружиле и посланичке групе Лигесоцијалдемократа Војводине и Демократска странка Србије, као и неки посланицикоји нису у саставу посланичких група. Тиме су прикупљени потписи 1/3посланика у војвођанском парламенту да би се започела  процедура за измене идопуне Статута АП Војводине.
Премасадашњој правној регулативи нови Статут АП Војводине може се  донети само на предлог новог сазива СкупштинеАП Војводине, а предложена измена Статута је од битног значаја, која бисуштински довела до новог статутарног акта. Пошто оваква измена Статута не бибила у духу Уставног закона, владајућа коалиција неће подржати разматрање овеиницијативе у овом тренутку.
Истовремено,указујемо да садашња одредба Статута АП Војводине обезбеђује да се у саставуСкупштине АП Војводине нађу представници свих општина, што је квалитет, јеромогућује грађанима да се определе за своје представнике, који су кандидованипо већинском систему-својим именом и презименом, својим квалитетом иауторитетом. У супротном, реално, бар    двадесетакопштина у Војводини не би имало своје представнике у војвођанској Скупштини штоводи централизацији на нивоу Покрајине, а то није модел за који се залажемо набило ком нивоу власти. Истовремено, коалиција је на основу иницијативе свихнационалних савета са територије Војводине, ставила у процедуру предлог који сесуштински разликује у односу на  овајпредлог Српске радикалне странке, јер има циљ да националне заједнице имајусвоје аутентичне представнике у Скупштини АП Војводине.
Легитимноје право сваког актера на политичкој сцени Војводине да се определи између овадва предлога, а политичке странке у Скупштини АП Војводине су то и учиниле и тоје њихов избор.             
Шеф координационог тела владајућекоалиције у Скупштини АП Војводине                Проф. дрДрагослав Петровић

fixed-img