Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 30.11.2006

У Скупштини АПВ отворен међународни семинар о савременим методима управљања отпадом

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 29. новембар – У Скупштини АП Војводине почео је тродневниМеђународни семинар “Депоније и управљање отпадом, могућности примене савременихрешења&рдqуо; на коме учествује 150 стручњака свих профила из ове области. Семинарје организован уз помоћ Покрајинског скретаријата за архитектуру, урбанизам иградитељство, а уз домаћина ЕнЕ Центар са Факултета техничких наукаУниверзитета у Новом Саду, по први пут учествују и представници ИСWА(Интернатионал Солид Wасте Ассоциатион) Међународне асоцијације за чврстиотпад, као и други учесници и гости, професори и стручњаци из УСА, Турске,Грчке, Велике Британије, Немачке, Данске.
У свом поздравном обраћању учесницима семинара покрајинскисекретар за архитектуру, урбанизам и градитељство Владимир Зеленовић рекао једа је регулисање области управљања отпадом веома сложен задатак који требарешавати само на основу примене највиших стандарда и квалитета, како би биоостварен коначни циљ, чиста уређена, санитарно безбедна Војводина која нанајбољи, најефикаснији, најисправнији и најсавременији начин користи све својесекундарне ресурсе.

Извршно веће и Покрајински секретаријат за архитектуру обезбедилису буџетска средства за израду дела основне документације која треба даомогући отпочињање процеса планирања и управљања опадом на регионалномнивоу, кроз договор локалних администрација у заинтересованим општинама, којетек треба да се удруже око заједничког интереса и припрема за изградњуинфраструктуре у овој области. Национална стратегија, стандарди и прописи ЕУкао и обезбеђивање услова за израду квалитетних планова, студија изводљивостии друге неопходне документације темељ су на коме, уз помоћ покрајинскихоргана, треба да буду спроведене све фазе овог сложеног посла, рекао јепокрајински секретар за архитектуру, урбанизам и градитељство ДрагутинЗеленовић.
Потпредседник Скупштине АП Војводине проф. др Ђорђе Башић,који је председник Центар за инжињерство животне средине Факултету техничкихнаука универзитета у Новом Саду изразио је велико задовољство због присуствавеликог броја стручњака и професионалаца, и посебно многобројних домаћихучесника, које је окупио програм семинара “Депоније и управљање отпадом,могућности примене савремених решења&рдqуо;. Он је притом изразио своје уверење даће и овај скуп допринети стварању нове генерације наших школованих стручњака,специјалиста у области управљања отпадом, јер се комунални отпад више не може посматрати као нежељени вишак,већ значајан економски ресурс. Уз помоћ и сарадњу са Универзитетима у Прагу,Будимпешти, Братислави, Темишвару и представника најзначајнијих институција уовој области успећемо да постигнемо циљ и придружимо се развијеним земљама упримени савремених метода управљања отпадом, рекао је професор Башић.

fixed-img