Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 21.06.2007

У Војводини за 10 одсто смањен број незапослених

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,21. јун –  Покрајински секретаријат зарад, запошљавање и равноправност полова организовао је конференцију зановинаре у Извршном већу Војводине, на којој је представљен пројекат «Обуканезапослених лица из АП Војводине за обављање старих заната, уметничкихзаната и домаће радиности«. Покрајинска служба за запошљавање, Покрајинскисекретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова, занатска удружења ипривредне коморе из Војводине организатори су и реализатори овог пројекта укојем је ће се обучити 167 лица за бављење поменутим делатностима.
На конференцији је говорио МирославВасин, помоћник покрајинског секретара за рад, запошљавање и равноправностполова који је истакао значај информисаности јавности, посебно незапосленихлица, о активностима које се спроводе у оквиру Стратегије запошљавања у АПВојводини, коју је пре месец и по дана усвојила Војвођанска скупштина. Један одосновних циљева Стратегије за запошљавање у Војводини је да незапосленост уВојводини решавамо заједничким акцијама свих институција које се на било којиначин сусрећу са овим проблемом, рекао је Васин.О пројекту је говорио и његов идејнитворац Стеван Зарин из Националне службе за запошљавање. Он је истакао да сеу цеолокупну активност укључио велики број заинтересованих, како незапосленихлица, тако и мајстора који су прихватили да воде обуку. Осим Удружењазанатлија из Новог Сада, укључили су се мајстори са подручја Сомбора,Суботице, Сенте, Аде, Мола, Сремске Митровице и Инђије, укупно њих 54.Објаснио је да ће обука трајати до шест месеци, са 160 сати практичног рада и30 сати теоријске обуке, у оквиру које ће полазницима бити објашњено како даводе занатску радњу, шта значи бити предузетник и како маркентишки представитисвоје производе. Према његовим речима, важно је да се добијени производи нађуна једном месту како би били доступни купцима, пре свега туристима. Зарин јерекао да ће конкурс за обуку изаћи у уторак, 26. јуна, те да ће бити отворен 21дан, након чега ће бити извршена селекција полазника и потписани споразуми.Цена обуке по особи креће се од 48.000 до 57.600 динара, у зависности одзаната.
На данашњој конференцији за штампуМирослав Васин је објаснио да ће лицима која заврше занатску обуку битиомогућено да добију субвенције за самозапошљавање, као и кредите из Фонда заразвој АП Војводине, како би се заокружио читав циклус.

– То је стратегија у три корака –  истакао је Васин. – Први корак – обука, други- субвенционирање и трећи – кредити Фонда за развој Војводине.
Он је изнео податак да је у првихшест месеци ове године у Војводини број незапослених смањен за 25.936 лица,што је 10 посто мање у односу на децембар 2006. године и додао да је бројнезапослених, према евиденцији Националне службе за запошљавање у Војводини,249.554 лица.

Помоћник покрајинског секретара зарад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин информисао је новинаре и о недавно завршној обуци лица саинвалидитетом, који су се обучили за послове папирне и картонске галантерије, адипломе ће им бити уручене сутра у школи ,, Др Милан Петовић,, у Новом Саду.Такође је подсетио и на предстојеће конкурсе за подстицање женскогпредузетништва које расписује Гаранцијски фонд АП Војводине и конкурс Секретријата за наставак субвенционисањасамозапошљавања и подстицања послодаваца на запошљавање, овог пута напростору целе Војводине.

fixed-img