Picture of the authorPicture of the author
/ Суботица, понедељак, 14.05.2007

Улога територијалних јединица, националних савета и НВО у постизању стабилности у насељу

Читај ми

Читај ми
AA

Суботица/Нови Сад, 14. мај – Децентрализација локалнесамоуправе, активно учешће цивилног друштва и националих савета националнихзаједница у друштву веома су важни у релизацији промена у нашој земљи, којетреба да доведу до модернизације и европеизације нашег друштва, истакнуто је надводневној конференцији «Улога територијалних јединица, националних савета ицивилних организација у постизању стабилности у насељу – заједници».Конференцију су организовали на Палићу, Покрајински секретраијат за прописе,управу и националне мањине и навладина организација Војвођански центар заљудска права, уз финасијску подршку Сегединске фондације за стабилност.Отварајући конференцију потпредседник Извршног већаВојводине и покрајински секретар за прописе, управу и националне мањине дрТамаш Корхец истакао је да је један од предуслова европске интеграције ипривредног развоја наше земље стабилност у вишенационалним срединама идоследно спровођење свих права и прописа који су битни за очување различитостии за афирмацију интеркултуралности.
– У протеклих шест година у наш правни систем су уведенеинституције које имају значај за остваривање циљева као што су стабилност улокалним самопуравама и доследно спровођење прописа.  Те институције су национални савети, покрајинскии локални омбудсмани, Републички савет за националне мањине и др. Проблем,међутим, настаје када је у питању спровођење прописа и оживљавање ових институцијакоје су формиране ради очувања различитости и стабилних међунационалних односа- рекао је др Тамаш Корхец. Управо, циљ конференције коју су заједничкиорганизовали покрајинска институција и невладина организација јесте дадопринесе томе да се што боље искористе ове институције, те да се хармонишењихов рад – рекао је Корхец.На конференцији је посебно истакнуто да у демократизацији друштва посебан значај има децентрализација локалне самопураве. Како јеистакнуто, деведесетих година многе функције одузете су локалним самоуправама исада их је тешко вратити. Србија представља преседан  у Европи будући да општине немају својуимовину, а преседан је и по томе што је једина земља која није усвојилаЕвропску повељу о локалној самоуправи, која дефинише права и обавезе локалнесамопураве.
– Локална самоуправа је темељ демократски уређене Европеи важан је инрегративни фактор. Савет Европе је усвојио Европску повељу олокалној самоуправи још 1985. године, док наша земља још није ратификовалаовај документ. Неопходно је да Устав и закон штите право грађана на локалнусамоуправу – рекла је проф. др Снежана Ђорђевић из Центра за јавну и локалнусамоуправу.

fixed-img