Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 14.07.2022

Унапређење бокса у Србији и Мађарској реализовањем прекограничног пројекта „Crossbox“

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста обратио се данас на конференцији којом је отворен пројекат „Спортско унапређење бокса у прекограничном региону – Crossbox“, одобрен за финансирање у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија. Укупан буџет за реализацију пројекта је 193.585 евра, од чега је из средстaва Европске уније обезбеђено 164.547 евра.

Водећи партнер на пројекту је Покрајински секретаријат за спорт и омладину, а реализује се у сарадњи са мађарском непрофитном организацијом ДЈЛ („DJL Nonprofit Kft”) из Сегедина.

„Овим пројектом желимо да развијамо, унапредимо и популаризујемо бокс у пограничном подручју, да заједнички сагледамо проблеме и радимо на решењима. Желимо да препознамо, мотивишемо и подржимо нове талентоване нараштаје да крену стопама шампиона, који су Србији после много година донели златне медаље са Европског првенства“, рекао је Баста.

Он је додао да ће се у оквиру овог пројекта на терену урадити анализа тренутног стања боксерског спорта у прекограничном региону, како би се увиделе развојне могућности.

Ресорни секретар је навео да је планирано да се у Војводини организују три семинара, промоција бокса на Сајму спорта у Новом Саду, као и мини фестивал бокса, где ће најмлађи имати прилику да начине прве кораке у овом спорту. Посебно се планира и набавка опреме која ће помоћи нашим савезима у тренажним процесима.

На конференцији је истакнуто да се мађарски и српски боксерски свет суочавају са сличним проблемима, као што су недостатак финансијских средстава, мало стручних тренера, као и недостатак квалитетне врхунске опреме.

Како су професионални развој и развој талената, као и пружање прилика за такмичење од суштинског значаја за опстанак спорта, циљ је да се развије ефикасан систем за развој младих талената.

Менаџер пројекта Марко Адамовић из Покрајинског секретаријата за спорт и  омладину казао је да је главни циљ пројекта популаризација и унапређење бокса у пограничном региону, обучавање тренера и спортиста, успостављање сарадње између регионалних спортских савеза.

Једна од активности јесте и одржавање стручних семинара за боксере и тренере с циљем њиховог професионалног развоја стицањем различитих теоријских и практичних знања, а круна пројекта је организација међународних такмичења.

Представник организације „DJL Nonprofit Kft” из Мађарске Миклош Косо казао је да је идеја да се бокс поново оживи у правом светлу, јер и Србија и Мађарска имају таленте у овом спорту. Он је додао да пројекат обухвата анализу савремених техника које се користе у боксу и израду базе података боксерских клубова, теретана и релевантне инфраструктуре у региону, како би се овај спорт подигао на виши ниво. Косо је истакао да овај пројекат подржавају и жупанијска и мађарска државна боксерска организација.

fixed-img