Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 26.06.2024

Успостављена сарадња АП Војводине и кинеске провинције Џеђанг

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић и заменик гувернера провинције Џеђанг из НР Кине Шу Венгуанг потписали су данас Меморандум о разумевању и успостављању пријатељских односа између АП Војводине и те кинеске провинције.

Овај документ основ је за конкретне видове сарадње у областима привреде и трговине, науке и технологије, пољопривреде, образовања, културе, туризма, што ће бити озваничено споразумом  између АП Војводине и Џеђанга који ће бити потписан до краја године.

Председница Гојковић је овом приликом рекла да је АП Војводина поносна на традиционално пријатељство наших земаља,  као и на сарадњу коју остварује са девет кинеских провинција.

Гојковићева и Венгуанг у разговору су истакли да су могућности за сарадњу велике на инфраструктурним пројектима, у области образовања, примене нових технологија у пољопривреди, размени студената, оценивши да је данашњи догађај ново поглавље у односима двеју покрајина.

Овом приликом, Венгуанг је упутио позив председници Гојковић да са делегацијом АП Војводине посети ту провинцију, чиме би се направио корак напред у успостављеним односима.

Данас су потписани и споразуми о сарадњи Универзитета у Новом Саду са Универзитетом науке и технологије Џеђанг и  Високом струковно-техничком школом за текстил и моду о заједничкој изради „Прецизног квантног мерења и контроле и Међународне базе за научну и технолошку сарадњу у Џеђијангу“ и  одржавању „Радионица компаније Hongbang Garment за развој вештина“.

Потписан је и споразум о реализацији пројекта „Факултет Пута свиле“ између Канцеларије за дуално образовање и национални оквир квалификација Србије и партнера из Џеђанга.

Џеђанг је обалска провинција која се налази јужно од Шангаја. Једна је од најмањих, али најгушће насељених провинција у Кини и има више од 65 милиона становника. Данас је Џеђанг један од привредно најразвијенијих и најбогатијих региона Кине, у ком чак 41,5 одсто БДП-а долази од дигиталне економије. Једна је од шест пилот-зона за иновације, истраживање и развој у Кини.

Догађају су присуствовали потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Роберт Отот, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Бранко Маркоски, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Александра Ћирић Бошковић и помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић.

fixed-img