Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 28.05.2024

Уводи се нови студијски програм Право и информационо-комуникационе технологије на новосадскoм Правном факултету

Читај ми

Читај ми
AA

Правни факултет Универзитета у Новом Саду уводи нови студијски програм основних академских студија – Право и информационо-комуникационе технологије – први такав програм у Србији и региону, који ће реализовати у сарадњи са Факултетом техничких наука.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Бранко Маркоски приликом данашње посете Правном факултету уручио је деканици проф. др Татјани Бугарски решење о дозволи за рад новог студијског програма.

„Нови студијски програм, направљен у синергији два факултета Универзитета у Новом Саду, до сада није постојао на нашим просторима“, казао је овом приликом професор Маркоски и изразио уверење да ће новоформирани смер заинтересовати велики број будућих студената.

Проф. др Маркоски је истакао да је Правни факултет у Новом Саду изнедрио бројне врхунске стручњаке који данас обављају најодговорније послове у држави и друштву, међу којима су и председник Владе Србије Милош Вучевић и прва жена на челу Покрајинске владе Маја Гојковић.

Данас тај Факултет има 3.200 студената и шест акредитованих студијских програма. С друге стране ФТН има преко 17.000 студената и 86 акредитованих студијских програма, шест нових у сарадњи са другим факултетима. Нови студијски програм, према речима проф. др Маркоског, показује да су ове наше врхунске високообразовне установе на истој таласној дужини о чему говори и сарадња коју су успоставиле.

„Циљ новоформиране Покрајинске влада, у чијем је врху приоритета образовање, јесте да сви наши  факултети међусобно сарађују“, рекао је проф. др Маркоски истакавши да ће нови студијски програм омогућити да се повећа број студената на Универзитету у Новом Саду,  али и да се доведе већи број компанија и повећа број нових радних места.

Покрајински секретар проф. др Маркоски захвалио је деканима два факултета, који су више од годину дана вредно радили на овом акредитационом студијском програму, ректору Универзитета проф. др Дејану Мадићу који је подржао ову иницијативу, као и проф. др Маријани  Дукић  Мијатовић  са Факултета техничких наука која је својим саветима помогла да се овај пројекат до краја реализује.

Деканица Правног факултета проф. др Татјана Бугарски казала је да та модерна високошколска установа, са савременим студијским програмима, обезбеђује највећи квалитет будућих дипломираних правника, чија су знања и вештине потребни за обављање најодговорнијих  и најважнијих послова у друштву  и држави.

„Пратећи савремене трендове развоја, првенствено техничко-технолошког, као и захтеве тржишта рада, не само у Републици Србији и региону, него и много шире, наш факултет је ове године, захваљујући сарадњи  са ФТН-ом успео да акредитује нови студијски програм на основним академским студијама, којим је  отворено ново поглавље образовања једног дела будућих правника који ће моћи да одговоре на све изазове савременог дигиталног друштва, и друштва у коме вештачка интелигенција прожима све аспекте живота и рада“, истакла је деканица Бугарски и додала  да је на овај начин Универзитет у Новом Саду преузео лидерску позицију у контексту ове врсте образовања.

Како је још деканица Бугарски навела, након прве посете покрајинског секретара проф. др Маркоског Правном факултету, током које је разговарано о питањима од стратешког значаја за Универзитет у Новом Саду, следи заједнички рад који ће сигурно допринети унапређењу квалитета и образовања и науке.

Декан Факултета техничких наука проф. др Борис Думнић  истакао је да  ФТН представља не само једну од највећих, већ и једну од најразвијенијих високообразовних институција у региону.

„Факултет техничких наука образује инжињере из области технике, технологије и информационих технологија, које представљају велики изазов не само у Србији већ и на глобалном нивоу, а сада се у тој области појавила и потреба за успостављањем сарадње и са Правним факултетом. На основу тог односа креиран је јединствен студијски програм који ће образовати правнике који ће разумети технологију и моћи да је примењују у струци“, истакао је Думнић.

Декан Думнић је додао да ће ова сарадња два факултета донети корист грађанима и  допринети развоју друштва. Он је најавио да ФТН очекује ове недеље расписивање конкурса за упис нове генерације бруцоша који треба да постану окосница развоја новог друштва, те захвалио свима који су учествовали на развоју новог студијског програма и на томе да он до краја буде акредитован.

Проф. др Маријана Дукић Мијатовић са Факултета техничких наука истакла је да је интенција ресорног министарства и Владе Републике Србије управо што веће умрежавање високошколских установа и рад на заједничким студијским програмима не само у оквиру наше земље, већ и са другим универзитетима из иностранства.

„Све то је у складу са Стратегијом образовања и васпитања до 2030. године, и сматрамо да ће на тај начин доћи до побољшања у даљем развоју квалитета високог образовања. Треба мислити на све оне правнике  који ће се наћи у државном подухвату свеопште дигитализације, која треба да допринесе што ефикаснијем функционисању читавог система, а то су управо  студенти који ће се образовати у оквиру овог програма и добити специјализована знања неопходна за њихов посао“, навела је проф.др Дукић Мијатовић и додала да правни прописи треба да прате техничка достигнућа.

fixed-img