Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 26.11.2007

Владимир Зеленовић потписао уговор о реализацији пројекта за развој војвођанског села

Читај ми

Читај ми
AA

НовиСад, 26. новембар – Покрајински секретар за архитектуру, урбанизам иградитељство Владимир Зеленовић данас је потписао уговор  са доц. др Здравком Тешићем са Факултетатехничких наука у Новом Саду, о реализацији пројекта под називом «Европско село –  агро – индустријско – урбанистичко – еколошко – компетентно рурално насеље».
Пројекат се односи на убрзан систем пресељавањастановништва са села у град, што озбиљно нарушава основна правила жељеног ипројектованог развоја Покрајине и Републике. Самим тим, овај проблем указује наодсуство рационалних прилаза у развоју држава, па је Факултет техничких наука уНовом Саду предложио израду  студије,која у поједниним селима треба да у седам војвођанских општина анализира постојећестање и побољша услове за живот.По речима секретара Владимира Зеленовића упитању су села: Таванкут, Сириг, Опово, чала,Баноштор,Јарак и Црвена Црква, укојима је на основу узорка сличности по питању расположивих ресурса,статистички утврђених остварења у претходним периодима, постојећемеханизације, квалитета људских ресурса, услова сарадње с околином, улогедржаве и других релевантних утицаја. У том смислу нагласио је секретар Зеленовићобликован је истраживачки узорак, који ће бити упоређен са неким европскимселима у Холандији, Италији, Аустрији, Данској, Немачкој, Француској и Ирској.
– Студија, која се односи на развој војвођанскогсела са 25 одсто ће се финансирати из покрајинског буџета, са исто толико изрепубличког, док ће  страни донатори  уложити  преко 50 одсто, с тим што укупна вредност пројектаизноси 100 хиљада евра – рекао је Зеленовић. Он је додао да је циљ овогпројекта  усмерен на развој војвођанскогсела, како би се повећао развој индустријске и пољопривредне производњеи  пласман роба  на европско тржиште. – Побољшањеинфраструктуре, отварање образованих и културних институција, еколошкоуређење села и самим тим бољи однос  садржавним институцијама, како би се привлачењем страног и домаћег капитала у њих,отварала нова радна места, чиме би се смањила миграција становништва у великеградове, основни су задаци овог пројекта – рекао је на крају ВладимирЗеленовић.

fixed-img