Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 22.07.2024

Војводина и кинеска провинција Шандонг јачају сарадњу у пољопривреди

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић састао се данас у Покрајинској влади са делегацијом из кинеске провинције Шандонг, коју предводи заменик генералног директора Канцеларије за спољне послове Лин Хајбин.

Војводина и Шандонг, у оквиру досадашње сарадње, реализују бројне конкретне активности, посебно у области инфраструктуре и трговине, а једна од њих је и конгрес о безбедности хране, који ће бити организован у октобру у Новом  Саду.

Сарадња двеју покрајина биће интензивирана и проширена и на друге области, с акцентом на пољопривреди и руралном развоју, о чему је разговарано током данашњег сусрета.

„Војводина ће у септембру бити домаћин високој делегацији из Шандонга, када ће бити  потписан меморандум о успостављању заједничке комисије за пољопривреду и рурални развој између две покрајине. Том приликом биће потписани и споразуми о сарадњи између наших универзитета,  и одржана велика економско-трговинска конференција која ће окупити преко 100 компанија из Шандонга, а верујемо и исто толико наших привредника“, истакао је овом приликом Софић и најавио да ће у октобру, у Јантаи, у Шандонгу званично бити потписан споразум о братимљењу наше две регије.

Како је на састанку истакнуто, у провинцији Шандонг пољопривреда је једна од главних индустријских грана, и у тој области спада међу водеће кинеске провинције. Прошле године је забележен  приход од 180 милијарди долара  у пољопривреди, а како је рекао Лин Хајбин, у тој провинцији се више од 10.000 фирми бави различитим облицима  пољопривредне производње.

Секретар Софић је истакао да српска страна има висока очекивања од Споразума о слободној трговини између Србије и Кине, који је ступио на снагу 1. јула, и који обухвата 10.412 српских и 8.930 кинеских производа.

„Наша страна је спремна и за нове инвестиције из Шандонга. У овом тренутку, дванаест кинеских компанија инвестирало је 250,9 милиона евра и запошљава 2.024 радника у покрајини. Циљ је да имамо већи број компанија и запослених, а међу последњим најавама је долазак кинеске компаније ‘Јiangsu Lianbo Precision Tehnology’, која производи делове за моторе у аутомобилској индустрији“, рекао је Софић и подсетио на то да је НР Кина други највећи спољнотрговински партнер и да је укупна робна размена између наше две земље у 2023. години износила 5,6 милијарди евра.

Предложено је да НР Кина и кинеске провинције 2026. године буде партнер Пољопривредног сајма у Новом Саду, где би значајну улогу имале компаније из Шандонга, којима је упућен позив за учешће и на Регионалном пословном форуму у Новом Саду.

Кинеска страна је предложила закључивање споразума о заједничком развијању индустрије за прераду поврћа, као и о узгоју, развоју технологија и другој релевантној сарадњи у области сточарства, живинарства и цвећарства.

Састанку су присуствовали представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Развојне агенције Војводине, Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду, Института за ратарство и повртарство у Новом Саду и Института Биосенс.

fixed-img