Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 03.09.2007

”Војводина ”” највеће градилиште у Европи”

Читај ми

Читај ми
AA

НовиСад, 3. септембар – Председник Извршног већа АПВојводине мр Бојан Пајтић одржао је конференцију за новинаре на којој јеговорио о пласману средстава из Фонда за капитална улагања, у висини од  14, 8 милијарди динара, која ће бити усмереназа пројекте са којима су конкурисале локалне самоуправе. ОдлукомУправног одбора Фонда за капитална улагања, одобрено је финансирање 415пројеката, у свеукупној вредности 14,8 милијарди динара. Сви одобрени пројектису високог степена припреме  зареализацију и чине 41,8 посто од укупно примљених захтева, а финансира се 24,9посто од захтеваног укупног износа за финансирање – истакао је председник мрБојан Пајтић обраћајући се новинарима. Пајтић је рекао да су од тог броја,за   43 пројекта из  22 војвођанске општине и одобренасредства  до јуна 2007. године, а занаставак њиховог финансирања, данас је одобрено још 974 милиона динара.
За 372пројекта, у укупној вредности 13,025 милијарди динара, данас је донета одлуказа финансирање у свим областима, од енергетике, технолошког развоја, прекопољопривреде, водопривреде, заштите животне средине, архитектуре, урбанизма,грађевинарства, до здравства, социјалне заштите, образовања и саобраћаја, и тоу свим општинама и градовима у АП Војводини.
Данашњимсредствима, Фонд за капитална улагања подржао је три области, и то:водопривреду у износу од 5,1 милијарду динара, кроз 151 пројекат, од чега је1,42 милијарде усмерено на санацију, реконструкцију и изградњу насипа навојвођанским рекама, којима се од поплаве брани милион хектара обрадивихпољопривредних површина.Овим средствима подржава се и завршетак хидросистемаза наводњавање Северне Бачке и Баната, реконструкција хидросистема Д-Т-Д,реконструкција система за одводњавање, као и 3,7 милијарди за пројектекомуналне хидротехнике за решавање водоснабдевања насеља кроз изградњу 15нових изворишта и фабрика воде, изградња водоводне и канализационе мреже уукупно 62 насеља, пречишћавање атмосферских и употребљених вода у 14насељених места.
Подржан јеи  саобраћај  на целој територији АПВ, у износу од 3,5милијарди динара, кроз укупно 105 пројеката изградње, реконструкције исанације нове и већ постојеће локалне путне мреже, и тиме се добија 480 км најсавременијихи поузданих саобраћајница.
За здравство јеиздвојено 1,7 милијарди динара и то кроз пројекат изградње Ургентног центраКлиничког центра Војводине у Новом Саду, изградњуу Поликлинике Института зазаштиту здравља деце и омладине Војводине, изградњу и надоградњу Институтаза плућне болести, Института за онкологију, Општу болницу у Врбасу и другеобјекте у више места у Војводини.
Издвојена сузначајна средства за пројекте из области образовања, у укупном износу 1,48милијарди динара за укупно 36 пројекта од којих су најзначајнији изградњанових студентских домова у Новом Саду и Сомбору, предшколске установе и школа уНовом Саду.
За осталеобласти: архитектуру, пољопривреду, технолошки развој и енергетику, издвојеноје укупно 1, 245 милијарди динара за укупно 70 пројеката на целој територијиВојводине.
ПредседникПајтић је истакао да овим улагањима Војводина постаје највеће градилиште уЕвропи. Он је додао да ће радови у свим општинама започети у периоду од 20.септембра до 1. октобра, а у 24 општине радови су већ отпочети. Иначе – премаречима председника Пајтића, залагања покрајинске владе да се у Устав РепубликеСрбије унесу гарантована средства за инвестиције у Војводини, данас се одлукомУО Фонда за капитална улагања и реализује.

fixed-img