Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 14.09.2022

За куповину некретнине чији је власник жена двоструко више новца

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајинска влада издвојила је данас додатних 19,8 милиона динара бесповратних средстава породицама из Војводине за куповину некретнине чији ће власниик бити жена, чиме је готово двоструко повећан износ за ову меру подршке у 2022. години, и сада износи 40,8 милиона динара.

Додатна средства обезбеђена су након ребаланса покрајинског буџета.

Бројке данас показују да су жене власнице некретнина у 13,95 одсто случајева и сувласнице у 12 одсто. Решавање стамбеног питања породица куповином куће или стана, чији ће власник бити жена, требало би да допринесе унапређењу положаја жена и њиховом економском оснаживању повећањем броја власница непокретности.

Право на доделу ових бесповратних средстава на конкурсу који ће расписати Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова имају породице – брачне и ванбрачне заједнице, као и једнородитељске породице (самохране мајке), које немају стамбени простор у свом власништву или сувласништву.

На данашњој седници донето је решење да се Граду Сомбору усмери укупно 101,8 милиона динара, од чега је 84,5 милиона динара намањено за изградњу система вентилације и климатизацију с реконструкцијом система ваздушног грејања у  градској хали „Мостонга” у Спортском центру „Соко”, док је 17,3 милиона динара опредељено за адаптацију и санацију крова зграде на дечјем одељењу Градске библиотеке „Карло Бијелицки”.

Покрајинска влада издвојила је и 13 милиона динара за финансирање уградње новог осветљења у Спортској хали на Сланој бари, а средства за реализацију овог пројекта усмерена су Граду Новом Саду.

Пројектом је предвиђена уградња уређаја високог технолошког новоа и изузетне енергетске штедљивости.

Решавањем проблема са осветљењем обезбедиће се адекватни улови за тренинге и спортска такмичења како Рукометног клуба „Војводина“, једног од најтрофејнијих клубова у Новом Саду, тако и других спортских клубова који користе овај простор.

За израду Плана детаљне регулације насељеног места Павловци, Општини Рума је усмерено 5,5 милиона динара. Такође, пет милиона динара издвојено је и за финансирање техничких контрола саобраћајних пројеката ради повећања нивоа безбедности саобраћаја и заштите деце школског узраста у зони школа.

fixed-img