Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 20.06.2024

За побољшање услова становања избеглих и расељених породица у Војводини додељено 52,5 милиона динара

Читај ми

Читај ми
AA

У оквиру обележавања Светског дана избеглица, покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић уручила је данас уговоре за набавку грађевинског материјала за адаптацију и изградњу стамбених објеката у власништву избеглих и расељених породица у  Војводини, за шта је Покрајинска влада издвојила 52,5 милиона динара.

Реч је о бесповратним средствима која су ове године опредељена за 167 породица у нашој покрајини, у оквиру програма који се реализује преко Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Максимални износ ових уговора је 400.000 динара по кориснику, који су данас додељени за првих тридесет породица са подручја Новог Сада,Темерина, Инђије и Ирига које су започеле изградњу својих домова.

Секретарка Јовановић је честитајући добитницима, поручила да подршку искористе на најбољи могући начин како би трајно решили своје стамбено питање.

„Решење стамбеног питања је једно од два најважнија предуслова за трајну и одрживу интеграцију избеглих и расељених породица у локалну друштвену заједницу. Други предуслов је запослење, односно приходи који омогућавају економску самосталност. Фонд реализује програме који су усмерени на стварање оба ова предуслова, и у томе ће као и до сада имати подршку Покрајинске владе“, указала је ресорна секретарка и додала  да су од прошле године средства за решавање овог питања знатно увећана.

Јовановићева је подсетила да према подацима Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, у нашој земљи тренутно борави око 24.000 људи са избегличким статусом, од којих је нешто више од половинe смештено у Војводини.

„Овим програмом помоћи ми решавамо стамбено питање једне групе наших грађана, али и подстичемо оживљавање села, повећавамо квалитет живота грађана и остварујемо низ других користи за укупну популацију становништва. У томе се огледа његов посебан општедруштвени значај“, указала је ресорна секретарка.

Она је нагласила да ће у наредном периоду уговори бити закључени са осталих 137 породица избеглих из Хрватске и Босне и Херцеговине, као и расељених са Косова и Метохије.

Догађају је присуствовао и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима Александар Ђедовац.

fixed-img