Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 06.08.2024

За штeдљиву расвету у јавним установама и примену соларне енергије у пољопривреди више од 30 милиона динара

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Бојан Врањковић уручио је данас уговоре укупе вредности 30,1 милион динара за реализацију пројеката штедљиве расвете у јавним установама, као и за примену соларне енергије на пољопривредним газдинствима на територији АП Војводине.

Врањковић је овом приликом истакао да ресорни секретаријат пружа континуирану подршку јавним установама за прелазак на штедљиву расвету.

„Са 20 милиона динара на конкурсу смо подржали уградњу штедљиве расвете у 12 јавних установа. Та подршка је вишестуко значајна, јер се јавним установама широм покрајине обезбеђује квалитетнија расвета, али и значајно смањење утрошка електричне енергије“, казао је Врањковић и додао да ће спровођењем ове мере укупна уштеда електричне енергије на годишњем нивоу износити око 430.000 kWh, што представља уштеду у односу на тренутно стање за преко 70 одсто.

Подстицаје су добиле основне школе у Вишњићеву, Апатину, Сремској Митровици, Книћанину, предшколске установе у Бачком Петровцу и Сенти, као и Дом ученика у Кикинди. Подржани су и пројекти домова здравља у Кули, Новом Бечеју и Бачком Петровцу, као и Специјална болница за психијатријске болести у Вршцу.

На конкурсу Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај са 10 милиона динара суфинансирана је набавка опреме за производњу електричне енергије за покретање пумпи за наводњавање на пољопривредним газдинствима. Подршку је добило 13 пољопривредних газдинстава са територије Новог Сада, Србобрана, Руме, Житишта, Зрењанина и Пећинаца.

„Наша земља има изузетно добре предиспозиције за коришћење соларне енергије и Покрајинска влада и ресорни секретаријат овим конкурсом настављају да подстичу њену примену у области пољопривреде“, навео је Врањковић.

И ове године су издвојена средства за набавку светлоодбојних прслука за ученикe првих разреда, у циљу заштите најмлађих учесника у саобраћају. Суфинансирана је набавка 3.502 прслука за прваке у 13 локалних самоуправа.

„Безбедност саобраћаја и заштита најмлађих учесника у саобраћају је приоритет. Важно је да у сарадњи са градовима и оштинама радимо на томе да се код најмлађих грађана подигне свест о значају безбедног понашања у саобраћају, као и да се омогући уочљивост најмлађих на путу ка школи“, нагласио је покрајински секретар.

Секретар Врањковић је најавио да ће у наредном периоду јавне установе моћи да аплицирају за средства за примену обновљивих извора енергије и уградњу котлова са већим степеном корисног дејства, док ће локалне самоуправе моћи да конкуришу за средства за развој саобраћаја и путне инфраструктуре.

fixed-img