Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 16.07.2024

За већу пошумљеност Војводине 64 милиона динара

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство доделио је данас уговоре у вредности од 64 милиона динара корисницимa који су добили средства из Буџетског фонда за шуме АП Војводине за 2024. годину.

Додељено је укупно 18 уговора, а на конкурсу су подржане активности на унапређењу отворености шума, изградња шумских путева и мостова на њима, затим унапређење расадничке производње и стања у области заштите шума од пожара.

Како је овом приликом истакао заменик покрајинског секретара Золтан Тот, реч је о веома значајном конкурсу, јер АП Војводина спада у ред регија које нису довољно пошумљене, о чему говори и проценат од седам одсто.

„Да би се достигла оптимална шумовитост предвиђена Просторним планом АП Војводине, проценат шумовитости би требало да се увећа више него дупло. Зато Покрајинска влада и ресорни секретаријат улажу напоре и средства за релизацију  инвестиција  које ће обезбедити већи проценат шума на територији наше Покрајине“, истакао је заменик Тот захваливши корисницима који су добили подршку што инвестирају и сопствена средства у унапређење шума, које су нам од изузетне важности као природно благо.

ЈП „Војводинашуме“ и ЈП „Национални парк Фрушка гора“ ће добијена средства усмерити на изградњу шумских путева, унапређивање расадничке производње и набавку опреме за заштиту шума од пожара. За изградњу шумског пута средства је такође добила и Епархија сремска, док ће СПЦ Епархија бачка добијени износ усмерити на градњу моста на траси шумског пута.

Највише уговора је подељено за унапређење расадничке производње, а средства су добили Шумарски пројектни биро, Агроеко бел – Бела Црква, Зелени угао, Yuflor, Моје дрво, Расадник шумског и украсног биља „Викумак“, Green forest company и „Мичелини“.

 

fixed-img