Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 19.10.2007

Заштита дечје приватности и уједначавање терминологије

Читај ми

Читај ми
AA

Бечићи/Нови Сад, 19. октобар -Данас се у Бечићима завршава овогодишња конференција Мреже омбудсмана за децуу југоисточној Европи на којој је разматрано извештавање о деци у медијима изаштита права деце са сметњама у развоју. Циљ конференције био је разматрањеактуелних питања и размена искустава из ове области, као и формулисањесмерница и препорука за рад омбудсмана у овим специфичним областима заштитедечјих права.Уз представнике координаторамреже и носиоца пројекта на челу са др Петром Теофиловићем, покрајинскимомбудсманом и Маријом Кордић, заменицом покрајинског омбудсмана за правадетета, на конференцији је учествовало преко двадесет представника институцијазаштитника права деце које су чланице ове мреже: Словеније, Црне Горе,Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине, Републике Српске и са Косова.Конференцији су по први пут присуствовали и представници државних омбудсманаГрчке и Албаније. Као значајне закључке ипрепоруке конференције учесници су истакли следеће:- Медији могу да имају великизначај за адекватно и потпуно остваривање функција омбудсмана. Стога суодговорни медији који поштују професионалне и етичке стандарде новинарскепрофесије природни савезници институције омбудсмана.
– Комуникацијска права децетемељна су права савременог друштва, а обухватају право на информацију, правона учествовање у медијима и право на заштиту у медијима. Ова права зајемченасу деци међународним и домаћим прописима и сви јавни и комерцијални медијидужни су да их поштују.
– Слобода медија не сме битиизнад права на заштиту приватности деце у медијима.
– У сарадњи са стручњацимапотребно је детаљније нормирати права деце на заштиту њихове приватности.Потребно је израдити медијске стандарде извештавања о деци, као и стандардеквалитетних програма за децу и младе.
– Предлажемо оснивање независнихстручних тела на националном нивоу која ће успоставити истраживачке приоритетео позитивним и негативним утицајима медија на децу, објединити податке теиницирати свеобухватно истраживање у тој тематици. Циљ је добити поузданинструмент којим би се аргументовало и сузбијало кршење дечјих права од странемедија.
– Медијска писменост би требалода буде део образовног система на свим нивоима те и децу треба подстицати укреирању медијских садржаја. Нужно је сензибилисати јавност за последице којемогу настати код деце због кршења њихове приватности у медијима и кодновинара развијати сензибилитет за препознавање најбољег интереса детета.Што се тиче деце са сметњама уразвоју/посебним потребама, закључци су следећи:- Омбудсмани у региону позивајустручну јавност и надлежне државне органе да уједначе и стандардизујутерминологију (нпр: деца са посебним потребама, са сметњама у развоју и др).
– Омбудсмани у регионуупозоравају надлежне државне органе да успоставе базе података од значаја заразличите аспекте заштите и унапређења права детета као предуслов заквалитетно остваривање права гарантованих Конвенцијом  о правима детета ОУН.
– Омбудсмани у региону позивајунадлежне државне органе да отклоне све препреке за ратификацију односно применуКонвенције о правима особа са инвалидитетом и тиме допринесу бољем положајудеце са посебним потребама/сметњама у развоју. Истакнуто је да ће следеће годинеПокрајински омбудсман бити домаћин нова два тематска састанка, а потом ће уследити и годишња конференција, чијидомаћин ће се накнадно одредити.
“Мрежа омбудсмана за децу уЈугоисточној Европи&рдqуо; је трогодишњи пројекат започет прошле године као резултатпотребе за остваривањем и учвршћивањем сарадње међу институцијама омбудсманау Југоисточној Европи на пољу заштите права детета, будући да се земље урегиону сусрећу са сличним проблемима индивидуалног и групног кршења правадеце. У току прве године пројекта одржана је оснивачка конференција, као и дватематска састанка: један на тему здраве исхране и здравих стилова живота деце уконтексту сиромашења друштва, а други на тему вршњачког насиља.
Пројектом у име свих чланицакоординира Покрајински омбудсман уз подршку норвешке канцеларије међународнеорганизације “Спасимо децу&рдqуо; (Саве тхе Цхилдрен Норwаy).

fixed-img