Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 18.10.2007

Заштитници пацијената између лекара, пацијената и закона

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 18. октобар – Данасје  на иницијативу и у организацији Покрајинскогомбудсмана у Извршном већу АПВ одржан састанак заштитника права пацијената изздравствених установа у Војводини.Скупу од 33 заштитника права пацијената и представниказдравствених установа у Војводини су се обратили Стеван Арамбашић, заменикпокрајинског омбудсмана за општа питања, прим.др Бранислава Белић, потпредседница Скупштине АПВ и прим.др Радован Латиновић, заменик покрајинског секретараза здравство и социјалну политику. Састанак је организован сациљем да се размотре могућности измене законских прописа из ове области,  размене искустава ради унапређења рада овихслужби, те формулисања закључака и препорука у вези могућности штоквалитетнијег остваривања и заштите људских права из области здравственезаштите на територији Војводине.
 Наглашавајући значајпостојања и доброг функционисања институције (службе) заштитникаправа пацијената сви учесници у дискусији су оценили неопходност изменепозитивних законских прописа и доношења нових законских и подзаконских аката уовој области.          
На састанку су формулисани следећи закључци и препоруке- потребно је изместити заштитникапацијената из установа у којима раде
– рокови за поступање заштитникапацијената су сувише кратки
-потребно је дефинисати поступакпо којима раде заштитници пацијената
– треба радити на едукацијипацијената, али и лекара
– неопходно је боље дефинисатиправа пацијената у законским прописима 
Формирана је радна групакоја ће радити на припремама предлога за измену постојећеих прописа и доношењенових. Такође је договорено да ће крајем новембра бити организован јошједан  састанак заштитника пацијентовихправа.   
 

fixed-img