Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 17.05.2007

Завршена Међународна конференција о сарадњи жена подунавског региона

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 17. мај – Након завршеткаМеђународне конференције о сарадњи жена подунавског региона "Роднаравноправност – најбоље праксе и научене лекције", одржана јеконференција за новинаре, на којој су говориле председница Одбора Скупштине АП Војводинеза равноправност полова Јадранка Бељан Балабан и учеснице Конференције.Како је истакнуто на конференцији зановинаре, Међународна конференција о равноправности полова успешно је завршена,размењена су искуства представница подунавских земаља и констатовано је да јенеопходно да се жене овог региона удруже и сачине мрежу која ће бити добраоснова за међусобну сарадњу, са циљем решавања проблема у областиравноправности полова. Како је истакнуто, иако су полазне основе по питањуравноправности полова у свакој земљи другачије, неопоходно је пружати подршкуспровођењу политике равноправности полова, као и изградити све институционалнемеханизме за решавање проблема у овој области.
Јадранка Бељан Балабан је рекла да јена крају Конференције сачињена Изјава о намерама, у којој је истакнутонеколико важних координационих тачака за будућу сарадњу жена подунавскогрегиона. У складу са Изјавом о намерама, представнице су сагласне да сезаједнички омогући и унапреди регионална сарадња у области јачања механизамаза родну равноправност, економско оснаживање и запошљавање, учешће жена ујавном и политичком животу, образовању, као и залагање против насиља упородици. Други став ове Изјаве о намерама је да ова међународна конференцијапостане традиционална и да се убудуће организује под називом: "Сарадњажена подунавског региона – Родна равноправност – Најбоље праксе и наученелекције", те да се формира регионално тело за унапређење положаја жена урегиону, које ће имати за циљ координисање активности на пољу равноправностиполова и једнаких могућности. Такође, представнице подунавског регионаобавезују се да организују међурегионалну сарадњу институција система,невладиних организација, синдиката, медија у области равноправности полова,координирају размену делегацију и међусобну сарадњу.
У скалду са овом одлуком, одлучено је дасе наредне године у Улму одржи друга међународна конференција на темуобразовања жена.

fixed-img