Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, понедељак, 29.12.2008

Знак ”Најбоље из Војводине” за хоргошку млевену паприку и ”Житкове” резанце

29122008_Najbolje_iz_Vojvodine_ms

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 29. новембар – Потпредседник ИВ АП Војводине и покрајински секретар за привреду Иштван Пастор уручио је данас сертификате "Најбоље из Војводине" предузећима "Витамин" из Хоргоша  и "Житко" из Бачке Тополе. Хоргошка млевена  зачинска паприка и бачкотополска тестенина "таглиателле" од  дурум пшенице, два су нова производа на којима ће, као знак контролисаног квалитета, стајати "Најбоље из Војводине". – Сертификат "Најбоље из Војводине" је веома важан, јер до његовог стицања компанија мора да прође тежак пут на унапређењу производње,  стандардизацији тог производа и његовом позиционирању на тржишту.  То све утиче да ће производи – носиоци овог знака имати јачу тржишну позицију, односно то ће временом постати знак који ће, између осталог, опредељивати купце за производе који га носе на амбалажи – изјавио је том приликом Иштван Пастор. Сертификате, односно, право на ношење знака "Најбоље из Војводине" додељује Извршно веће АП Војводине, након провере квалитета од стране акредитоване контролне куће. Пројекат "Најбоље из Војводине" реализује Покрајински секретаријат за привреду већ више од три године, а његови циљеви су подизање квалитета производа и производних процеса, као и повећање конкурентности домаћих производа, те отварање могућности за њихов пласман на инострано тржиште. Пастор је навео све досадашње лауреате овог знака: – До сада 14 производа носи знак "Најбоље из Војводине" плус један "специјални" производ – музички фестивал "Еxит". То су "Рими" – хибрид кукуруза (НС "Семе" Нови Сад), "Дијамант" јестиво уље ("Дијамант" Зрењанин), чајна кобасица ИМ "Топола" из Бачке Тополе, сок од цвекле "Здраво – Органиц" из Селенче, липов фрушкогорски мед пчелара Владимира Хуњадија из Петроварадина, "Неутрал" сојина паштета "Сојапротеиона" из Бечеја, сремски кулен ("Биг Булл" Бачинци), НС 6010 хибрид кукуруза (Институт за ратарство и повртаство, Нови Сад), кестен пире "Медопродукта" из Таванкута, наменско брашно тип 400 "Фиделинке" из Суботице, врхунско суво бело вино "Совињон" ("Навип -Фрушкогорац" Петроварадин), кекс од интегралног брашна "Милл’с Дигестиве" ("Јаффа" Црвенка), природна изворска вода "Јазак" (НИС – "Нафтагас" – Погон за производњу пијаће воде Јазак) и светло пиво "Јелен" ("Апатинска пивара" Апатин). Ова листа данас је проширена за још два производа која су претходно прошла кроз веома комликовану процедуру провере квалитета. – Поседовање овог сертификата зато има трајну, еталонску вредност. Конкурси су и даље отворени. Покрајински секретаријат је стимулисао и додатне бенефите за носиоце овог знака. Са њима су компаније успешно наступале на овогодишњим међународним сајмовима у Новом Саду, Будви, Осијеку и Горњој Радгони – нагласио је на крају Иштван Пастор. Чувена "хоргошка млевена паприка" позната је по квалитету и финоћи млевења, хемијској и бактериолошкој чистоћи. Има изванредан укус, боју и арому. Традиција гајења паприке дуга је више од два века, рекла је директорка "Витамина" Веселинка Поповић, захваливши се  на сертификату. О тестенини "Таглиателле", јединственој на нашем тржишту пошто се прави од дурум пшенице са додатком кукурузног брашна, говорио је директор продаје Дејан Пиља.

fixed-img