Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 12.10.2006

Золтан Јегеш примио директора фондације ”Арт оф Ливинг”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 11. октобар – Покрајински секретар за образовање и културу др Золтан Јегеш примио је директора фондације "Арт оф Ливинг" ("Умеће живљења") Прасана Прабхуа, са којим је разговарао о могућностима имплементације програма ове хуманитарне организације у нашој земљиФондација "Арт оф Ливинг", једна је од највећих волонтерских хуманитарних и мировних организација, чије су базичне активности усмерене на едукацију за превазилажење стреса, на оснаживање појединаца и мотивацију за активно учешће у неговању мира и људских вредности у друштву. Делатност организације подржавају Уједињене нације и Светска здравствена организације, а оснивач фондације ове године трећи пут је номинован за Нобелову награду за мир.
Према речима Прасана Прабхуа, стрес је један од највећих проблема са којим се човечанство данас суочава. Статистика показује да је 27 одсто становника Европе под стресом, а да је сваки четврти Европљанин у депресији.
– Поготову су млади изложени бројним стресним ситуацијама, због чега је "Арт оф Ливинг" осмислио посебан програм, који уз коришћење технике дисања, без употребе медикамената, помаже младима да се потпуно ослободе стреса. Ова метода помогла је милионима људи из различитих крајева света, а значајна је и због тога што даје позитивне резултате код лечења депресије – рекао је Прабхуа, упозоривши да је посебно важно да, поред младих, пре свега ученика и студената, у овај програм буду укључени и професори, који раде са децом и доприносе укупном развоју детета.  
Покрајински секретар за образовање и културу др Золтан Јегеш истакао је да је, имајући у виду искуство из протекле деценије у нашој земљи, ниво стреса код становника у Војводини изузетно висок. Он је изразио спремност да се ресорни покрајински секретаријат, у сарадњи са Универзитетом у Новом Саду, укључи у програме Фондације. Секретар Јегеш је Прабхуа упознао са пројектима које је покрајинска влада покренула да би се младих различитих националности међусобно боље упознали.
Јегеш је, такође, рекао да ће ускоро бити покренут програм којим ће бити обухваћен велики бројх деце, посебно ромске националности, чији родитељи немају услова да им пруже основне услове за живот.
– Овај програм треба да омогући да деца добију одређени степен образовања и да се науче култури живљење, како би им се омогућили бољи изгледи за будући живот – рекао је Јегеш, нагласивши да би искуства фондације "Арт оф Ливинг" могла значајно допинети успешности овог програма.

fixed-img