Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 11.12.2018

Дракулић: Заједнички приоритети развоја економски ће оснажити општине

konferencija Subotica 11122018 005

Читај ми

Читај ми
AA

Помоћник у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић отворио је трећу у низу конференција на тему регионалног развоја, којa je одржана данас у Суботици.
Он је овом приликом рекао да је данашња конференција организована као израз заједничког гледања на приоритете развоја, а поготово када су у питању начела Европске уније која се односе на равномерни регионални развој.

„Ресорни секретаријат додељује значајна средства за пројекте и на тај начин утиче да се у локалним самоуправама у Војводини унапреди окружење и потенцијал који може да допринесе квалитетнијем животу, а који је у сагласности са приоритетима Покрајинске владе. Ефекти такве сарадње ће допринети развоју свих локалних самоуправа у Војводини и мотивисати их да идентификују развојне потребе које обезбеђују остварење заједничких интереса у циљу изградње бољих услова за економско оснаживање општина“, рекао је Дракулић.

Према речима Ендре Балаша из Регионалне развојне агенције „Панонрег“, који је говорио о ИПАРД и ЛЕАДЕР програму и европским фондовима који су намењени регионалном развоју, посебно треба нагласити значај концепта паметних градова.

„Следеће године истиче важење већине стратегија развоја општина, које ће бити ревидиране и то је шанса да паметним технологијама нађемо место у новим стратегијама. Успешно привлачење фондова и ефикасна реализација пројеката је последица добро усклађених стратегија и комуникације међу партнерима, оспособљености и мотивације стручног кадра, као и ресурса и капацитета локалне смпоуправе, а не ствар наше одлуке“, истакао је Ендре Балаша.
Говорећи о имплементацији јединственог софтверског решења „Смарт дев“ за стратешко планирање, управљање развојем и евидентирање пројеката, Владица Војиновић са Универзитета „Едуконс“ је овом приликом нагласила да је циљ да све локалне самоуправе користе ову платформу, ради боље искоришћености ресурса.

„Софтвер је прилагођен јединицама локалне самоуправе које могу да га користе бесплатно захваљујући сарадњи ресорног секретаријата и Универзитета „Едуконс“. Ово је прилика да покажемо због чега је неопходно коришћење софтвера и које су његове предности, јер се на тај начин остварује боља комуникација између виших и нижих нивоа власти што ће омогућити ефикасно лоцирање ресурса и усмерити расположива средств“, оценила је Владица Војиновић.
Како је на конференцији истакла Љубица Месарош, заменица директора Регионалне развојне агенције „Панонрег“, стратегија паметне специјализације води структурним променама у економији регије на коју се односи, а манифестује се путем прелаза са традиционалних на нове секторе и производне технике , као и развој нових активности.

„Модернизација технологије у постојећим индустријама и развој посебних апликација за нове технологије, које ће бити покретач развоја будућих производа и услуга, предуслов су за имплементацију паметних специјализација“, рекла је Љубица Месарош.

fixed-img