Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 21.04.2017

Отворен VIII француско-српски онколошки конгрес

21042017_kongres_1

Читај ми

Читај ми
AA

У амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду данас је свечано отворен VIII француско-српски онколошки конгрес. Конгрес је посвећен упознавању стручне јавности са савременим дијагностичко-терапијским трендовима лечења малигних болести. Тим поводом заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић, поздравила је присутне и изразила задовољство чињеницом да се овако значајан међународни скуп дешава у Новом Саду. Заменица Ракић је нагласила да Секретаријат радо помаже одржавање оваквих скупова, будући да је то прилика да наши стручњаци из ове области размене искуства са бројним учесницима из других земаља.

„Повезивање наших и француских онколога веома је значајно, поготово када се узме у обзир чињеница да је Француска земља у којој је област онкологије на завидном нивоу. Нажалост, на територији Војводине, одмах после кардиоваскуларних обољења, најзаступљенија су онколошка. Готово сваки четврти Војвођанин умре од последица онколошке болести. Управо зато је веома важно организовати овакве скупове, како би наши стручњаци имали прилику да се упознају са светским трендовима у лечењу ове опаке болести“, нагласила је заменица Ракић.

Међународни конгрес који се одржава 21. и 22. априла 2017, угостиће онкологе из целе Србије и региона, а најеминентнији предавачи из Француске, Америке, Швајцарске, Бугарске и Србије пренеће своја искуства у лечењу ове опаке болести.

Директор Клинике за интерну онкологију, Института за онкологију Војводине, проф. др Дарјана Јовановић, која је и дугогодишњи председник Организационог одбора конгреса нагласила је да Србија никада није била ближа европским стандардима лечења онколошких болесника, као што је данас.

„Сада смо у ситуацији да можемо лечити најтеже болеснике најсавременијом терапијом. Увођењем потпуно нових лекова, имамо прилику да комбиновањем различитих терапијских поступака, који су индивидуални за сваког пацијента, болест доведемо у хроничну фазу, чиме пацијенту продужавамо живот и чинимо га квалитетнијим“, рекла је професорка Јовановић.

Специјални гост на Конгресу био је врсни француски онколог Жан Пијер Лоц, који је због дугогодишње едукације наших лекара, доприноса у примени аутологне трансплантације периферних матичних ћелија, бесплатних прегледа и консултација, донирања најсавременијих лекова и помагала онколошким болесницима и учвршћивања пријатељских односа између Новог Сада и Париза, односно Србије и Француске, проглашен за почасног грађанина Града Новог Сада.

fixed-img