Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 26.09.2013

Пастор и Егереши са делегацијом Одбора за национално јединство Парламента Мађарске

slika_1

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председник Савета националних заједница Скупштине АПВ Шандор Егереши разговарали су данас са члановима Одбора за национално јединство Парламента Мађарске, које је предводио председник овог радног тела Арпад Јанош Потапи.

Говорећи о положају, остваривању и унапређењу права националних заједница у Војводини, председник Скупштине АПВ Иштван Пастор истакао је посебан значај Закона о националним саветима националних мањина, као и самог рада и функционисање ових савета.

„Кроз рад националних савета националне заједнице у Војводини добиле су прилику да сами одлучују о питањима која су за њих од посебне важности. Мађарска национална заједница је своје амбиције преточила у стратегије Националног савета, које се односе на најважнија питања попут образовања, употребе језика и писма, информисања и културе“, рекао је Пастор и истакао да решења из Закона о националним саветима представљају значајан искорак и могу да служе као пример и другим земљама у региону.

Пастор и Егереши су са мађараским парламентарцима разговарали и о историјском значају недавног откривања споменика невино страдалим жртвама у Чуругу, када су председници Србије и Мађарске заједнички одали почаст жртвама српске и мађарске националности, страдалим у Другом светском рату.

Оцењено је да је овај догађај послао снажну поруку о прихватању заједничке прошлости и жељи за стварањем просперитетне и пријатељске заједничке будућности. Истакнута је и потреба да, као што је то било најављено, Влада Републике Србије ускоро усвоји и закључак или уредбу којим ће се ставити ван правне снаге две одлуке из 1945. године, којима су колективно људи проглашавани ратним злочинцима само због националне припадности.

Председник Пастор је истакао и да у последње време у Војводини није долазило до инцидената који би у себи носили дозу националне нетрпељивости, као и да је томе сигурно допринела добра сарадња са Министарством унутрашњих послова.

На састанку је разговарано и о процесу добијања двојног држављанства за војвођанске Мађаре, као и о значају учествовања оних који су остварили изборно право на изборима у Мађарској 2014. године.

Мађарски парламентарци, који бораве у дводневној посети нашој земљи, сутра ће посетити и Народну скупштину Републике Србије и разговарати са члановима Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.

fixed-img