Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 27.02.2017

Потпредседница Ђанковић на научној конференцији „Ка бољој демографској будућности Србије“

Djankovic 27022017

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседница Скупштине Аутономне покрајине Војводине Александра Ђанковић присуствовала је данас у Београду научној конференцији под називом „Ка бољој демографској будућности Србије“.

Конференција је одржана у организацији Кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику, Српске академије наука и уметности и Центра за демографију Института друштвених наука, са циљем да се покаже колико су сви сегменти друштва спремни да се укључе у ову важну тему. Стручни скуп је окупио ресорне министре Владе Републике Србије, представнике покрајинских и локалних органа, представнике Српске академије наука и уметности, новоформираног Савета за популациону политику и еминентне стручњаке, директоре различитих институција и установа, представнике шире научне заједнице, универзитета, здравственог и образовног система, цивилног сектора и медија.

Поздравним говором, конференцију су отворили председник САНУ, академик Владимир С. Костић и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић.

На скупу је указано да просечна старост становништва у Србији износи око 43 године и да је наша држава на шестом месту у Европи по старости становништва. Највећи број општина у Србији има негативан природни прираштај. Због негативног природног прираштаја, одлагања материнства али и услед миграција, Република Србија годишње изгуби чак један град величине од око 36. хиљада становника. У напорима да се промени садашња неповољна демографска слика и да се створе основни предуслови за подстицање рађања, Влада Републике Србије формирала је Министарство које ће се бавити овом проблематиком, као и Савет за популациону политику, на чијем челу је премијер Александар Вучић.

У оквиру представљања мера за повећање рађања, представници Владе су на скупу подсетили да је РФЗО потписао уговор са пет државних и 11 приватних клиника за вантелесну оплодњу, где ће моћи да се обави до 4.300 процеса.

Најављено је да ће ове године почети реализација четири пилот-пројекта подстицања рађања, а све у складу са потребама младих парава у различитим деловима Србије. Радиће се на подршци породицама у Београду и увођењу породичних аисистната задужених за одвођење и довођење деце из вртића.

На југу Србије, радиће се на подстицању производње и економском јачају породица, како би се мајке лакше одлучиле на рађање. Такође, посебне мере предвиђене су за Војводину и централну Србију.

Планирано је и анкетирање око пет хиљада запослених, који ће сугерисати који су то модели како да се усклади родитељство и посао. У плану је и подсећање и подстицање послодаваца на законске могућности клизног радног времена као и рада од куће. Када се спроведу све планиране активности, наредне године ће се давати предлози за измену законске регулативе, речено је на данашњој научној конференцији „Ка бољој демографској будућности Србије“, одржаној у Свечаној сали Српске академије наука и уметности.

fixed-img