Picture of the authorPicture of the author
/ , недеља, 13.10.2013

Шандор Егереши посетио савете мађарске и хрватске националне заједнице

Image0358[1]

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Савета националних заједница Скупштине АП Војводине Шандор Егереши данас је у Суботици заједно са покрајинским посланицима, члановима Савета из редова припадника мањинских заједница, посетио Национални савет мађарске националне мањине и Национални савет хрватске националне мањине. На одвојеним састанцима, Егереши и посланици разговарали су са представницима националних савета о актуелној ситуацији у њиховом раду и проблемима са којима се мањинске заједнице суочавају у остваривању својих права на образовање, културу, информисање и службену употребу језика и писма, укључујући и проблеме неистицања вишејезичних табли у мешовитим срединама.
Председници мађарског и хрватског савета, др Тамаш Корхец и Славен Бачић су са својим сарадницима, представили активности савета и указали на бројне проблеме у остваривању мањинских права у пракси. Оцењено је да су прописи у овој области задовољавајући, али да се они у великој мери не примењују и не поштују у пракси, што представља озбиљан проблем у свакодневном животу мањинских заједница. Истакнуто је да се достигнути ниво мањинских права никако не сме смањивати, већ да се мора унапређивати. Представници савета истакли су да постоји добра сарадња националних савета са покрајинским властима и да поред појединачних, постоје и заједнички проблеми мањинских заједница за чије решавање је потребно озбиљније заједничко деловање, како свих савета тако и свих државних и покрајинских органа који се баве мањинским питањима.

Председник Савета националних заједница покрајинске Скупштине Шандор Егереши рекао је на састанаку да треба направити реалну анализу положаја свих националних заједница у Војводини, с циљем да се донесу одговарајуће одлуке и предузму кораци којима ће се побољшати садашње стање.“Можемо да констатујемо да код мањинских заједница проблеме можемо сврстати у две категорије. Поред оних појединачних и специфичних које има свака од заједница, имамо и глобалне проблеме који су карактеристични за све националне заједнице, као што су проблеми у финансирању рада савета, штампање уџбеника на мањинским језицима, употреба матерњег језика и писма, постављање двојезичних табли, или мањак службеника који познају мањинске језике у органима управе у вишенационалним срединама”,казао је Егереши. Он је оценио да постоје и одређени проблеми у комуникацији са државним институцијама и органима, који су последица неразумевања мањинских проблема од стране републичке власти. Управо зато, желимо да обавимо консултације са свим представницима савета и укажемо на грешке државе, али и покрајине, које су нама као припадницима мањина видљиве у свакодневном животу”, додао је Егереши.

Након обиласка свих националних савета у Војводини и разговора са њиховим представницима, Савет националних заједница Скупштине АП Војводине ће до краја наредног месеца направити детаљну анализу о реалном положају националних мањина и предложити конкретне мере за побољшање стања у тој области, које ће након усвајања на својој седници, упутити покрајинској Скупштини и Влади на разматрање, рекао је Шандор Егереши.

fixed-img