Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 02.12.2013

У Скупштини АП Војводине одржана је конференција посвећена реализацији Стратегије за заштиту од насиља у нашој покрајини

02122013_Privreda_konferencija 01

Читај ми

Читај ми
AA

У Скупштини АП Војводине одржана је данас конференција под називом ,,Стратегија за заштиту од насиља у породици и других облика родно заснованог насиља у АП Војводини – кораци даље“ , коју је организовао Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова.
Учесницике конференције поздравио је заменик покрајинског секретара за привреду, Балинт Јухас, који је истакао да данашња окупљање, уједно означава завршетак спровођења прве покрајинске Стратегије за заштиту од насиља, али и почетак нове фазе у деловању на успостављању стабилног система превенције и заштите од насиља.
,,Насиље над женама и девојчицама је проблем глобалних размера. У свету око 70 одсто жена током свог живота доживи психичко и физичко насиље од стране партнера, а по подацима УН овакво насиље проузрокује више смртних случајева и инвалидитета него када су у питању болести, саобраћајни удеси или ратови. Насиље је најстарији вид кршења људских права који данас познајемо које уништава животе, разара заједнице и зауставља развој. Подаци који се односе на Војводину показују да је више од половине жена доживело неки облик насиља у партнерском односу. Скоро свака друга жена је подвргнута психичком , а свака трећа физичком насиљу. Очекујемо од надлежних служби веће ангажовање, разумевање проблема и потреба жртава насиља, пружање подршке, помоћи, заштите и пружање информација. Спровођењем активности у свих 45 општина и градова у АП Војводини, настојали смо да пошаљемо поруку да је насиље над женама кривично дело, да није више приватна ствар и срамота жртве, већ срамота починиоца. Једино ако сви заједно радимо, можемо очекивати да наше заједнице буду безбедније“, рекао је Балинт Јухас и нагласио да велика улога и одговорност леже управо на мушкарцима када је реч о превенцији и заустављању насиља, јер они својим примером, постављајући се као узор, могу умногоме променити стање у друштву и утицати на промену свести у погледу насилничког понашања.
Асја Варбанова, представница Агенције УН за оснаживање жена и родну равноправност – UN Women – у Србији, ставила је посебан акценат на људски фактор и осврнула се на свесрдно залагање стручних кадрова Покрајинског секретаријата за привреду и сектора за равноправност полова, који су заслужни за чињеницу да је тема насиља у породици и даље у жижи институционалног деловања.
Помоћница покрајинског секретара за област родне равноправности, Анита Беретић, истакла је значај ове Стратегије као мисионарског и визионарског циља, и рекла да ова осетљива тема изискује посвећеност, широко, искрено и дубоко партнерство, као добар рецепт за успешну реализацију активности.
АП Војводина је 2008. године усвојила Стратегију за заштиту од насиља у породици и других облика родно заснованог насиља, која се ефикасно спроводила кроз различите активности, попут програма едукације стручњака који раде на питању насиља у својим институцијама, истраживања о родно заснованом насиљу у Војводин, те редовног евидентирања пријављених и процесуираних случајева насиља.
Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова је у периоду од 2009. до 2013. године спроводио Стратегију, који је подржао Фонд Уједињених нација за подршку акцијама против насиља над женама. Стратегија је реализована у свим општинама у Војводини са циљем да институционална заштита за жене жртве насиља постане ефикаснија. Покрајински секретаријат наставља са активностима које су усмерене на подршку и заштиту од насиља над женама, као и са израдом нове Стратегије за заштиту од насиља у породици. Једна од активности је и данашња конференција која има за циљ да стручну јавност упозна са досадашњим резултатима спровођења Стратегије, иновацијама и добром праксом и отвори питања о изазовима и будућим правцима деловања када је реч о институционалном одговору на насиље у породици.
Кључни партнери Покрајинског секретаријата за привреду у спровођењу Стратегије су Аутономни женски центар (АЖЦ), Центар за социјални рад Општине Сомбор, Екуменска хуманитарна организација (ЕХО) и Виктимолошко друштво Србије (ВДС). На основу постигнутих резултата, Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова је ове године постао партнер задужен за територију АП Војводине у оквиру пројекта Интегрисани одговор на насиље у породици и Србији, који спроводе УНДП, УНИЦЕФ и UN Women у сарадњи са Министарством рада и социјалне политике и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, чиме је обезбеђена одрживост активности.
Подаци за АП Војводину из 2010. године показују да је више од половине жена (56%) након пунолетства преживело неки облик насиља у породично-партнерском контексту. Скоро свака друга жена (49,8%) доживљава или је доживела психичко насиље, а 33,9% жена преживело је физичко насиље од стране члана породице. У 79 одсто случајева насилник је садашњи или бивши партнер. Насиље се понавља и више од десет пута, а често као пратећа појава различитих облика зависности насилника.

fixed-img