Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 05.10.2006

Бојкот референдума не би био у интересу грађана Војводине

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 4. октобар – Координатор у раду посланичких група владајуће коалиције у Скупштини АП Војводине и шеф Посланичке групе "Демократске странке – за европску Војводину" проф. др Драгослав Петровић, на данашњој конференцији за новинаре, обавестио је јавност о ставовима владајуће коалиције и Посланичке групе "Демократске странке – за европску Војводину" у Скупштини Војводине, поводом Предлога Устава Републике Србије   Професор др Драгослав Петровић пренео је усаглашен став четири странке које чине владајућу коалицију у Скупштини Војводине који гласи: "Посланици владајуће коалиције у Скупштини АП Војводине усагласили су заједнички став да предложеним уставним решењима нису у целини реализовани циљеви усаглашени Платформом Извршног већа АП Војводине.
Предложеним уставним решењима створени су предуслови да се то учини у пуној мери кроз даља законска решења, Статутом АП Војводине, Уставом предвиђеним надлежностима, кроз доношење одлука Скупштине АП Војводине. То ће се моћи учинити и будућим изменама у Уставу, користећи нову, предвиђену процедуру.
Све ово ће омогућити да се у реалном временском периоду настави са процесом даље децентрализације власти, у складу са европском праксом, те коначно и у целини реализују опредељења из Платформе Извршног већа Војводине. Полазећи од тога, већински став посланика коалиције је да бојкот референдума не би био у интересу грађана Војводине, унапређења аутономног положаја Покрајине и даље реализације опредељења Извршног већа, те захтевају од председника Скупштине АП Војводине да кроз активности везане за своју председничку функцију и у складу са демократским стандардима, као и досад, реализује већинске ставове владајуће коалиције.
У том смислу, ми исказујемо поверење и своја очекивања да ће се на одговарајући начин односити према референдумском питању." Јавност је обавештена и о ставовима Посланичке групе "Демократска странка- за европску Војводину":

"На седници Посланичке групе "Демократска странка- за европску Војводину", одржане 4. октобра 2006. године, Посланичка група усвојила је следеће ставове везане за Предлог новог Устава Републике Србије:
У Предлогу новог Устава Републике Србије коначно се Србија уобличава као европска држава, при чему су, у складу са афирмисаним принципима европске демократије, посебно значајно унапређена решења у области економског уређења, јавних финансија и својинских односа, као и у погледу људских и мањинских права и организације власти. На тај начин, држава Србија добиће највиши правни акт који представља значајан корак напред у обезбеђивању услова за профилисање модерне државе, укључујући и важан елемент децентрализације државе.
Новим Уставом реализују се и основни циљеви аутономног положаја Војводине дефинисани Платформом Извршног већа Војводине, а чија ће укупна реализација представљати и даље опредељење Демократске странке и Посланичке групе "Демократске странке – за европску Војводину". Предложеним уставним решењима створени су предуслови да се то учини у пуној мери кроз даља законска решења, Статутом АП Војводине, Уставом предвиђеним надлежностима, кроз доношење одлука Скупштине АП Војводине. То ће се моћи учинити и будућим изменама у Уставу, користећи нову предвиђену процедуру. Све ово ће омогућити да се у реалном временском периоду настави са процесом даље децентрализације власти, у складу са европском праксом, те коначно и у целини реализације опредељења из Платформе Извршног већа Војводине.
Неоспорно је да је Демократска странка, у процесу утврђивања Предлога Устава, одбранила аутономију Војводине и обезбедила значајно повећање њеног аутономног положаја, јер су њен захтев о економској аутономији, високом степену извршне власти и значајнијим степеном учешћа у судској власти, кроз гарантовани број судија у Уставном суду Србије и Високом савету правосуђа, прихватиле све парламентарне странке.
Од најбитнијег је значаја да је Војводини обезбеђен висок степен економске аутономије, јер је Уставом гарантовано најмање седам одсто средстава из републичког буџета. То је, у овом тренутку, најмање 18 милијарди динара годишње само за нове инвестиције, односно, то обезбеђује средства за изградњу најмање 1500 километара путева, 1800 километара канализационе мреже, 20 нових фабрика нове технологије, учвршћење и реконструкцију 600 километара водопривредних одбрамбених насипа, нових 180 домова здравља, 900 обданишта и школа или чак девет нових ургентних центара.
То су највиталнији интереси грађана Војводине, те Посланичка група "Демократска странка – за европску Војводину" очекује да ће грађани Војводине изаћи на референдум и изјаснити се за нова уставна решења, чиме се прави дисконтинуитет са Милошевићевим Уставом и отвара јасна европска перспектива. Неуспех референдума не би био у интересу грађана Војводине, унапређења аутономног положаја Покрајине и даље реализације опредељења из Платформе Извршног већа."
Посланичка група очекује од Бојана Костреша, председника Скупштине АП Војводине, да ће кроз активности везане за своју председничку функцију, као и досад, реализовати већинске ставове владајуће коалиције, у том смислу му исказујемо поверење и своје очекивање да ће се на одговарајући начин односити према референдумском питању."

fixed-img