Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 18.10.2006

Др Тихомир Симиц разговарао са председником ОЕЦД-овог Центра за локални развој, Петером Татарком

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 17. октобар – Потпредседник Извршног већа АП Војводине др Тихомир Симић, покрајински секретар за архитектуру, грађевинарство и урбанизам Владимир Зеленовић и заменик секретара за међународну и регионалну сарадњу Барбара Авдаловић разговарали су у Извршном већу АП Војводине са председником ОЕЦД-овог Центра за локални развој (ЛЕЕД), Петером Татарком ЛЕЕД програм, у сарадњи са италијанском Владом и Аутономном регијом Тренто, осмислио је ОЕЦД-ов Центар за локални развој са седиштем у Тренту, у Италији. Програм треба да подржи локални развој у државама чланицама ОЕЦД-а, као и у државама Централне, Источне и Југоисточне Европе које нису његове чланице. Програм је уско повезан са комитетима и другим телима ОЕЦД-овог Центра за предузетништво.
Др Тихомир Симић је рекао да је АП Војводина најактивнија регија на овим просторима, по настојању да се приближи европским интеграцијама. Зато је Извршно веће АП Војводине, на више различитих страна, започело значајније стратешке активности, при чему је најважнија стратегија привредног развоја, као и стратегија средњорочног и дугорочног развоја Покрајине. Обе стратегије добиле су подршку чланова Европске уније. 
– Како су сви наши суседи са којима се граничимо већ чланови европске породице, или су надомак чланства, ми се трудимо да са њима одржимо пријатељске односе, какве смо деценијама гајили – изјавио је др Симић. – Такво понашање нам намеће и природан положај који заузимамо у тренутној ситуацији. Зато смо чланови ДКМТ програма, јер географски заузимамо највећи део дунавске обале, током реке кроз Војводину, а јако нам је важно да што више сазнамо о корацима који воде бржем развоју регија, које још нису ушле у Европску унију, а чине напоре да то постигну.Петер Татарка је своју посету Војвођанској влади, објаснио жељом за успостављањем ближе сарадње, иако је већ свима у Европи познато да је ова регија напредна, економски стабилна и да је активна у бројним еврорегионалним пројектима. У Војводину, Татарка је дошао да пренесе искуства других европских регија, како би Војвођанска влада избегла негативна искуства бројних регија. С друге стране, важно је пренети и знања која су битна за бољи рад администрације, па је битно да се способни и млади људи усавршавају кроз разне семинаре и радионице, како би што боље – данас, или сутра – могли да комуницирају са европском администрацијом.

fixed-img