Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 24.11.2006

Извршно веће је препознатљиво по Програму привредног развоја

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 24. новембар  – Програм привредног развоја Војводине је кључна полуга у намери Извршног већа Војводине, по којој је и препознатљиво, да обезбеди привредни и укупни развој Покрајине.  Више од три године рада, у сарадњи са ГТЗ, уложено је у израду овог документа и листе приоритетних пројеката развоја. Пре две године кренуло се у реализацију 14 дефинисаних пројеката.

У току је реализација 13 пројеката, а реализација преосталог, "Шема субвенционисања трошкова рада", започеће почетком наредне године – рекао је на данашњој прес-конференцији покрајински секретар за приватизацију, предузетништво и мала и средња предузећа Иштван Пастор. У међувремену, дошло је време да се  сачини анализа постигнутог, која је резултирала текстом Програма привредног развоја са новелираном еx пост анализом привредних и других кретања, СWОТ анализом садашњих прилика, извештајем о степену реализације 14 пројеката и предлозима неопходних корекција.
Иштван Пастор је изнео да је анализа показала пуну оправданост и конзистентност Програма привредног развоја.  За ову намену је из покрајинског буџета издвојено 2,43 милиона евра и још 439 хиљада евра из спољних извора.  
 Извршно веће Војводине са данашње седнице упутило је Скупштини Војводине да усвоји иновирани Програм са предлозима да се продужи рок за његову реализацију до краја 2009. године, са истим буџетом од 31 милион евра, с тим што би се, у зависности од анализе, ова средства прерасподелила између 14 пројеката. Они ће се финансирати из буџета Војводине у складу са могућностима. Издвајање средстава из буџета ће се умањити за иносе средстава добијених из екстерних извора – рекао је Пастор и додао да је Влада Аустрије одобрила пет милиона евра за шест пројеката: пословне инкубаторе, шему пословне стандардизације и сертификације, за промоцију извоза пољопривредних производа, за привлачење страних инвестиција – ВИП Фонд, интегрисану квалификациону шему и Центар за стратешка економска истраживања (ЦЕСС).  

fixed-img