Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, среда, 22.11.2006

Извршно веће прихватило Информацију о припреми прославе петстоте годишњице постојања Крушедола

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 22. новембар – Извршно веће Војводине на својојданашњој седници прихватило је Информацију о припремама за прославу пет вековапостојања манастира Крушедол. Предложени план прославе, која ће бити одржана2008. године, предвиђа сарадњу покрајинског Извршног већа  и Владе Србије, Епархије сремске, научних истручних институција у припреми разноврсних црквених и световних програма, којиби требало да на најбољи начин представе верски, историјски и општи културнизначај Крушедола, једног од најзначајнијих фрушкогорских манастира. Покрајинскисекретаријат за образовање и културу задужен је да координира план и припремепрославе, која ће истовремено имати верски, културни, едукативни, туристички ипромотивни карактер.

Замишљено је да у све програме буде укључен највећи бројрепрезентативних учесника и личности, духовних и културних стваралаца, аучествоваће и насеља из окружења манастира. За опсежне припреме иостваривање планова биће задужен Одбор за организовање обележавања петвекова манастира Крушедол, који ће формирати Извршно веће, уз уважавањепредлога републичког Министарства културе и Српске православне цркве.Замишљено је да програми буду организовани на различитим местима у Срему, наФрушкој гори, као и у Новом Саду и овдашњим верским, научним, културним итуристичким институцијама и локацијама.Покрајински секретаријат за здравство и социјалну политикуподнео је Извршном већу Извештај о актуелном стању породичног смештаја децебез родитељског старања у АП Војводини. У Извештају су представљенидосадашњи резултати пројекта “Стратегија развоја породичног смештаја уСрбији&рдqуо;, који се спроводи у покрајини, уз сарадњу са Министарством рада,запошљавања и социјалне политике, од 2003. године. Циљ пројекта је даунапреди заштиту деце без родитељског старања, да прати и вреднује активностии нуди решења у овој области. Материјал је сачињен на основу податакасакупљених од центара за социјални рад са подручја Војводине, као и из базеподатака републичког министарства у Београду. Пројекат одражава настојање дасе унапреде разноврсни облици хранитељства, посебно за децу најмлађег узраста,смештену у домовима за децу и за децу са потребом дуготрајне заштите. Жеља једа се на тај начин смањи број деце, обухваћене институционализованом заштитом.
Установљењем модела породичног смештаја у Србији иВојводини треба да буде постављена функционална мрежа хранитељских породица,уз дефинисање и развој различитих облика хранитељства, заједничку базуподатака, кампању за промоцију хранитељства и стварање стручних служби иизраду подзаконских аката. У складу са данас усвојеним Закључима, Покрајинскисекретаријат за здравство и социјалну политику, уз сарадњу са републичкимминистарством, треба да обезбеди примену прописа и мера у оквиру реформездравственог система, који ће допринети побољшавању стауса породичногсмештаја и хранитељства. Преко Покрајинског секретаријата биће обезбеђена инеопходна финансијска подршка за реализацију пројекта развоја хранитељства ипородичног смештаја.
Извршно веће размотрило је Одлуку о броју студената за уписна прву годину дипломских академских студија – мастер, на факултетимаУниверзитета у Новом Саду. Одлуком је утврђено да ће студије укупно 378студената бити финансиране из буџетских средстава Покрајине. Највише уписанихће бити на Пољопривредном факултету – 64, а намањи број је предвиђен заФакултет физичке културе у Новом Саду – пет студената. Све одлуке су усклађенеса ставовима Научно наставног већа Универзитета у Новом Саду и утемљене су напоштовању Болоњске конвенције, иако је у току прва, прелазна година у применинових прописа.
Извршно веће усвојило је и Предлог решења о утврђивањупрограма распореда и коришћења дела средстава Покрајинског секретаријат заархитектуру, урбанизам и градитељство. На основу Предлога, биће распоређено22,5 милиона динара, намењених изради пројектне документације за изградњуинфраструктурних објеката у неколико војвођанских општина. Финансијски ће битиподржано неколико важних пројеката, какви су: израда плана детаљне регулациједела насеља Јаша Томић, у недавно поплављеној општини Сечањ у Банату; изрададокументације за главни колектор отпадних вода у општини Нови Бечеј; изградњаи опремање куће у ромском насељу у Опову, у којој треба да буде смештенаучионица. Као посебно важна, оцењена је израда пројектне документације зарегионални план управљања отпадом у општини Зрењанин и општини Суботица.

fixed-img