Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 16.10.2006

Конференција за штампу др Слободана Вуксановића и др Золтана Јегеша

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 13. октобар – Републички министар за образовање и спорт др Слободан Вуксановић, са сарадницима, разговорао је у Извршном већу АП Војводине са покрајинским секретаром за образовање и културу др Золтаном Јегешом о актуелним проблемима у образовним институцијама у Покрајини, а било је речи и о даљој сарадњиО садржају разговора и о начину даље сарадње, др Вуксановић и Јегеш упознали су јавност на конференцији за новинаре, након њиховог састанка.
Золтан Јегеш је нагласио да је, у начелу, договорено да ће се одржавати редовни састанци покрајинског секретара и министра Вуксановића, као и њихових помоћника. Министар Вуксановић је рекао да очекује да ће бити утемељена нова пракса, која ће се одржати и када мандате, убудуће, добију други људи.- Господин Јегеш је показао прагматичност на почетку свог мандата. Данас смо организовали заједнички тим, који ће решавати проблеме у образовним институцијама, од највишег до најнижег нивоа образовања – од системских проблема, до појединачних случајева. Договирли смо се о конретним стварима, чије решавање не може чекати изборе. На правом месту, то је решавање проблема Учитељског факултета у Суботици: разговарали смо и договорили се о статусу 26 запослених лица и о њиховом зарадама. Желимо да решимо и проблеме са двојезичном наставом на новосадском Универзитету, што је један спецификум, који треба неговати – рекао је министар др Вуксановић. 
Др Вуксановић је најавио решење статуса и броја студената српске националности из Вуковара, који ће студирати на Филозофском факултету у Новом Саду. Најављено је да ће се доградити простор Факултета, поготово што тамо ради одличан кадар, вредан уважавања. Говорећи о реизбору директора школа – као проблематичној релацији у целој Србији – др Вуксановић је саопштио да је договорено да се именовања директора одвијају уз сагласност школских одбора.
Одговорајући на новинарско питање о Основној школи у Шајкашу, која има заостали дуг од 47 милиона динара, др Вуксановић је објаснио да је из његовог Министарства недавно послато писмо запосленима, са поруком да не брину, јер ће држава наћи начин да реши дуговање, што неће имати утицаја на рад и зараде запослених. Проблем са дугом школе "вуче" се од 1999. године. Одговор на питање ко је одговоран за овај дуг, кад-тад ће се сазнати, поручио је др Вуксановић.
Било је речи и о стању у Гимназији "Исидора Секулић" у Новом Саду. Министар др Вуксановић констатовао је да је проблем око избора директора отишао предалеко, упозоривши да директорско место никоме не може да припадне на основу "наследног права". Он је обећао да ће се, за неколико дана, знати решење за Гимназију. Упозорио је да се школе морају деполитизовати, јер – како је рекао – ако се и само Министарство деполитизовало, онда то мора бити случај и са школским одборима, са професорима и родитељима. Др Вуксановић је поменуо и новосадску Електротехничку школу и у ОШ "Петефи Шандор" у Кули, уз напомену да је у тим образовним установама слична ситуација.
Золтан Јегеш је новинаре обавестио да су се, гост из Београда и он, договирли и о поштовању различитости школских календара, да се не би дешавало да се не поштују верски празници деце појединих вероисповести. Договорено је да се збирке задатака за квалификационе испите достављају на време, јер се текстови у Војводини морају превести на неколико језика националних мањина. Др Вуксановић је обећао "рекорд у штампању збирки за квалификационе испите", јер ће изаћи из штампе 1. децембра, што ће бити две недеље раније у односу на претходну годину, а месец и по дана раније у односу на претпрошлу годину.
На питање да ли ће просветним радницима бити повећане плате, др Вуксановић је подсетио да је републички министар за финансије Млађан Динкић обећао да ће 2007. година бити у знаку просветних радника.

fixed-img