Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 19.10.2006

Конференција за штампу поводом пројекта побољшавања професионалног статуса слободних новинара

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 18. октобар – Друштво новинара Војводине, у сарадњи са Независним друштвом новинара Војводине, уз подршку Покрајинског секретаријата за информације започело је са реализацијом пројекта који ће се бавити социјалним и професионалним положајем слободних, самосталних новинара – који искључиво живе од свог новинарског рада, изнето је на данашњој конференцији за штампу у просторијама ИА "Прометеј"ако је саопштењо на овој прес конференцији, у Војводини у овом статусу ради око 800 новинара, фоторепортера, сниматеља и новинских карикатуриста. У неким медијима редакцију чини чак 80 одсто слободних новинара-хонорараца, док је у редакцијама у Војводини просечно око 30 одсто хонорарних сарадника. Свега пет одсто од њих је учлањено у неко од пет струковних удружења која постоје у Србији.
То су само неки подаци који су утицали да се приступи реализацији овог пројекта, који ће кроз 18 округлих столова широм Војводине дефинисати проблеме и начин њиховог решавања ове немале новинарске популације. Покрајински секретаријат за информације са 300 хиљада динара помогао је спровођење овог пројекта. Покрајински секретар за информације Милорад Ђурић је, на данашњој конференцији за новинаре на којој је представљен пројекат, рекао је да чињеница што су у пројекат укључена оба војвођанска новинарска удружења говори да је тема крајње важна и актуелна. 
– Ово је други пројекат који радимо у оваквој сарадњи и они су део једног од наших циљева у стратегији рада Покрајинског секретаријата за информације, а то је унапређење професионалних и етичких стандарда новинарске професије, сматрајући да је то важна област у актуелном тренутку. Није довољно причати само о фреквенцијама, јавним сервисима, приватизацији и свим оним институционалним проблемима којих је пуно, када је наш медијски систем у дугом, компликованом процесу оздрављења – рекао је Милорад Ђурић и изразио је наду да ће се тај процес завршити позитивно, јер медији су изузетно важни за ово друштво. Велика је одговорност и на државним инстутицијама и на самим новинарима и нико се не може извући од свог дела одговорности.
Милорад Ђурић је навео да се први пројекат на етику у новинарству. Овај пројекат реализује Независно друштво новинара Војводине, а придружило се и Друштво новинара Војводине. У овом другом пројекту, Независно друштво новинара узвраћа ту сарадњу у пројекту где је носилац Друштво новинара Војводине. То је важно јер се и ове две теме не могу раздвојити. Не може се говорити о етици у новинарству, ако новинари немају генерално решен свој социјални и професионални статус, ако су плате и хонорари мали. Социјална сигурност и услови који гарантују достојанство професије у ствари су услови за разговор о етици у овој професији.
– Имајући у виду процесе који државу одвајају од медија, Извршно веће Војводине, односно Покрајински секретаријат за информације сматра да треба помоћи и у покретању дебате са овом темом међу новинарима, без идеје да се мешамо у њен садржаја – нагласио је Ђурић и додао да су уз помоћ средстава из покрајинског буџета створени услови да новинари сами дођу до јединственог става и дефинишу своје интересе и према послодавцима и према законодавцима и државним органима.
Председник ДНВ Слободан Јаковљевић је напоменуо да предстоје активности којима ће се за слободне новинаре изборити одговарајући социјални и професионални статус, док је Недим Сејдиновић указао да су овдашњи самостални новинари који раде у оваквом статусу углавном услед околности принуђени да прихватају овакве ангажмане, за разлику од западних европских земаља, те да се треба служити искуствима земаља из окружења која се срећу са сличним проблемима. Секретар ДНВ и уједно председник секције новинара слободњака и хонорараца Радомир Чубрановић је презентовао предстојеће активности и указао на потребу да и ова врста новинара добије право да буде потписник колективног уговора, чији текст је припремила синдикална организација новинара Србије.

fixed-img