Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 01.12.2006

Конференција за штампу поводом семинара о савременим решењима у управљању отпадом

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 1. децембар – У Извршном већу АП Војводине одржанаје конференција за новинаре у организацији Покрајинског секретаријата заархитектуру, урбанизам и градитељство, поводом тродневног семинара, подназивом: "Депоније и управљање отпадом – могућности примене савременихрешења", који се одржава у Скупштини АП Војводине. Семинар се одржава уорганизацији Покрајинског секретаријата за архитектуру, урбанизам иградитељство, ЕНЕ центра, Факултета техничких наука Нови Сад и ИСWА -Интернационалне асоцијације за чврсти отпад.
О овој теми су говорили покрајински секретар за архитектуру,урбанизам и градитељство Владимир Зеленовић, представници ИСWА: Грегори Вогтиз САД и Дерек Греди из Велике Британије, као и проф. др Анђелка Михајлов саФакултета техничких наука.
На путу ка демократизацији друштва и приближавању нашеземље европским стандардима, покрајинска влада је, сачинивши Стратегијуразвоја АП Војводине, у свој програм, поред развоја привреде, смањењанезапослености, здравстевне заштите, уврстила и област заштите животне средине.У ову област убраја се и брига о депонијама и управљање чврстим отпадом, штоје проблем са којим се наша земља суочава, а који се, поред загађења природнесредине, огледа и у губицима у области привреде. Наиме, како је рекла проф. дрАнђелка Михајлов, Србија у појединим областима, у систему заштите животнесредине, касни за развијеним светом од 20 до 40 година, а губици су директни -јер већина отпада може да послужи као сировина, и индиректни – неконкурентностнаших производа на светском тржишту, јер производња у свету подразумева потпунпроцес производње који укључује и бригу о отпаду. Тренутни проблем у нашојземљи је изналажење локације за изградњу фабрика за рециклажу отпада, као иедукација грађана о томе да је потребно изградити санитарне депоније, а неправити депоније какве су нама данас познате.
Гости, учесници семинара, истакли су да код нас постоји јакабригом о отпаду, да постоји одговарајући стручни кадар који би се бавио овомпроблематиком, те да је овај семинар, који у самом наслову носи назив"управљање чврстим отпадом" већ дао праву смерницу за решавањепроблема. Семинар, како је наглашено, даје допринос имплементацији СтратегијеРепублике Србије за управљање отпадом, коју већ спроводи покрајинска влада, акоји ће, осим примарног решавања питања заштите животне средине, водити бригуи о људским ресурсима и повећању броја запослених у овој области. Такође,наглашено је да пројекти везани за ову област имају подршку у Европској унији,као и могућност за изналажење финансијских средстава из светских фондова.          

fixed-img