Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 21.11.2006

Костреш упутио писмо конзорцијуму потенцијалних концесионара

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 21. новембар – Председник Скупштине АП Војводине Бојан Костреш упутио је данас писмо аустријској фирми «Алпина» и шпанској фирми «ФЦЦ», чији конзорцијум је дао најбољу понуду на тендеру за доделу концесије за изградњу аутопута Хоргош – Пожега, у којем је затражио да још једном преиспитају своју одлуку о инвестирању, с обзиром на то да та инвестиција није у интересу грађана Србије и Војводине, а ни самих инвеститора.
Костреш је позвао представнике ових фирми да посете Скупштину АП Војводине, како би их детаљније упознао са аргументима због којих се покрајинска администрација већ неколико година бори против давања концесије за изградњу овог аутопута.
«Војводина је у периоду од 1970. до 1988. године путем кредитног задужења финансирала изградњу поменутог аутопута у износу од 114.549.511,24 долара и 24.327,00 екија», истакао је Костреш у писму и додао да је на тај начин изграђено 88 километара на путном правцу Београд – Липовац (Коридор 10 према Загребу) и 100 км једне траке аутопута Београд – Фекетић (правац према Суботици, Коридор 10 – крак Б), што је доказ да је наведена концесија понуђена за полуизграђени објекат и да је као таква неприхватљива за АП Војводину.
Председник Костреш је навео и да је у то време, по тада важећем Уставу из 1974. године, Војводина била конститутивни део СФРЈ, са пуном законодавном, извршном и судском влашћу и да је из сопствених прихода у потпуности исплатила поменуте зајмове.
«Скупштина АП Војводине на седницама од 30. маја 2005. године и 14. априла 2005. године донела је Закључак којим се од Скупштине Републике Србије тражи да не прихвати предлог Владе Србије за давање концесије за изградњу, коришћење и одржавање аутопута од Хоргоша до Београда», нагласио је Костреш и додао да су се посланици изјаснили да је много целисходније градњу наставити повољним кредитним аражманима, који су уобичајени начин изградње оваквих објеката на територији Републике Србије.
Председник војвођанске скупштине истакао је да су ретки примери да се неко одлучује на давање концесије када је објекат већ полуизграђен о чему је свој став дао и потпредседник Владе Републике Србије Мирољуб Лабус у својој изјави од 28. новембра 2005. године, а на основу негативног мишљења ММФ-а и лоших искустава земаља у окружењу.
«Очекујемо вашу подршку и разумевање за наше ставове који би утицали да још једном преиспитате своју одлуку о инвестирању у овај пројекат који под овим условима није у интересу не само грађана АП Војводине и Републике Србије, већ и Вас као инвеститора», наводи се у Кострешовом писму.                                                                                                                                   КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА                                                                                                                             СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ

fixed-img