Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 15.11.2006

Међународна конференција ”Омбудсман против двоструке дискриминације жена”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 15. новембар – Данас је у Новом Саду свечаноотворена међународна конференција „Омбудсман против двоструке дискриминацијежена&рдqуо; у организацији Покрајинског омбудсмана, а под покровитељством МисијеОЕБС-а у Србији.На свечаном отварању конференције присутнима су се обратилидр Петар Теофиловић, покрајински омбудсман, Даница Тодоров, заменицапокрајинског омбудсмана за равноправност полова, Маја Седларевић, посланица уСкупштини АПВ и чланица скупштинског Одобра за равноправност полова и Ливио Сарандреа,представник Мисије ОЕБС-а у Србији.

 Након истицања циљева конференције усмерених каразматрању проблема дискриминације мањинских група, посебно жена, др ПетарТеофиловић је истакао да је родна дискриминација један од најчешћих обликадискриминације у данашњем свету, иако жене чине више од половине укупногстановништва на планети. Подсетивиши да су се жене за право гласа, које се уданашњем друштву подразумева,  изборилетек пре једног века, др Теофиловић је истакао да мењање традиција и начинамишљења који спречавају остваривање људских права представља процес којинеминовно у једном тренутку изазива отпор и бурне реакције друштва. Као највећипроблем остваривања и заштите права жена др Теофиловић истиче неадекватне илинепостојеће механизме праћења примене закона и порписа о остваривању праважена у пракси.
Представљајући Скупштину АПВ, Маја Седларевић је истакла даје спречавање дискриминације у основи демократије, те да се нада да ће оваконференција допринети проналажењу нових решења за спречавање дискриминацијежена и повећање могућности осваривања њихових права. Истакнуто је даВојводина има све институционалне механизме за заштиту права жена, као инајвише правне акте из своје надлежности које се тичу ове области, али да јенајвећи изазов и надаље њихово активирање и спровођење у пракси.
Истичући подршку коју Мисија ОЕБС-а у Србији дајеканцеларији Покрајинског омбудсмана првенствено због рада на превенцији испречавању кршења људксих права, Ливио Сарандреа, заменик шефа одељења завладавину права и људска права при Мисији ОЕБС-а у Србији, је истакао да јеуправо питање дискриминације поље на коме се много може учинити по питањупревенције. Чињеница да су на конференцији присутни представници омбудсмана извише европских земаља који се баве темом родне равноправности је потврданастојања Покрајинског омбудсмана да позитивна искуства других земаља применеи у Војводини и Србији.
Уз представнике омбудсмана из Аустрије, Норвешке, Грчке,Хрватске, Македоније, Републике Српске и Косова, конференцији, између осталих,присуствују и представници државних институција, органа и служби који се баверавноправношћу полова, спречавањем дискриминације и заштитом људских права,као и међународних и домаћих невладиних организација.

fixed-img