Picture of the authorPicture of the author
/ Кикинда, петак, 24.11.2006

Одбор за безбедност захтева извештај о последицама аерозагађења у Панчеву

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 24. новембар –  Чланови Одбора за безбедност Скупштине АП Војводине упутили су захтев Републичкој еколошкој инспекцији да Одбору и Покрајинском секретаријату за заштиту животне средине и одрживи развој достави комплетну анализу, са подацима о стању и последицама аерозагађења у општини Панчево, као и извештај о мерама које су предузете.
Председавајући Томислав Богуновић говорио је и о заседању Савета за безбедност, чији су чланови разматрали и усвојили извештаје о стању безбедности у АП Војводини, о стању разминираности терена у Покрајини, о стању безбедности саобраћаја и о преузимању обезбеђења државне границе од стране МУП-а на подручју АП Војводине. Констатовано је да је стање безбедности у Покрајини добро, стабилно и без значајних међунационалних конфликата. Простор није изложен дејству међународног тероризма, казао је Богуновић, додајући да је ипак развијен промет наркотицима и опојнм средствима.

Разминирање минских поља у Војводини одвија се по плану на граничној тромеђи БИХ, Хрватске и Србије. Добијена је помоћ од Норвешке владе, у износу од милијарду и шесто милиона динара, а њихови стручњаци помажу на терену, нагласио је председник Одбора за безбедност Томислав Богуновић. Савет је предложио да се део средстава од закупа пољопривредног земљишта, намењен Покрајини и локалној самоуправи, искористи за послове разминирања.
Констатујући да безбедност саобаћаја у Покрајини није задовољавајућа, Томислав Богуновић је навео податке о повећању броја тешких саобраћајних удеса и о броју мртвих у 2006. години.
–  Статистички исказано, број несрећа повећан је за 12,6 процената, а највеће повећање бележи се у општини Кикинда. По броју повећања смтности у удесима, предњачи Панчево, где је забележено повећање од 88,7 посто. Густ  транзитни саобраћај и пролазак тешких камиона и шлепера кроз насељена места у Војводини, део је узрока који су допринели оваквој ситуацији. Савет за безбедност предложио је да се, ради повећања сигурности, путарине наплаћују на граничном прелазу, као и да се уведе зелени телефон за возаче, да могу пријавити неправилности током транзита на нашим путевима. Све ово, уз доношење оштрије законске рагулативе у Закону о саобраћају, допинеће да се ситуација побољша – навео је Богуновић.
Чланови Одбора за безбедност Скупштине АП Војводине одлучили су да, због недостатка информација о стању безбедности у затворима у Војводини, упуте захтев Министарству правде да дозволи делегацији Одбора да посети затвор у Сремској Митровици, о чему ће известити Скупштину АП Војводине.
Чланови Одбора за безбедност упознати су и са извештајем о учешћу делегације Скупштине АП Војводине на Регионалној парламентарној конференцији у Косовској Митровици, која је одржана од 25-27. јуна 2006. године, у организацији ОЕБС-а (ОСЦЕ).

fixed-img