Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 23.11.2006

Одбор за урбанизам разматрао ситуацију након недавног еколошког ексцеса у Панчеву

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 23. новембар – Одбор за урбанизам, просторно планирање и заштиту животне средине Скупштине АП Војводине разматрао је на данашњој седници ситуацију након недавног еколошког ексцеса у петрохемијском комплексу у Панчеву, као и захтев за рекултивацију Лединачког језера.
Седници Одбора присуствовали су покрајински секретари проф. др Золтан Ђармати, Владимир Зеленовић и Драган Сурдучки, Мирослав Никчевић из Републичке управе за заштиту животне средине, секретар Секретаријата за заштиту животне средине општине Панчево Милан Борна, директор Националног парка "Фрушка гора" Константин Плужаревић, као и представници Месне заједнице Стари Лединци и мештани Лединаца.
Поводом недавног епизодног загађење које је веома узнемирио грађане Панчева, секретар Секретаријата за заштиту животне средине Милан Борна упознао је на данашњој седници чланове Одбора за урбанизам, просторно планирање и заштиту животне средине са закључцима са састанка Координационог тела за праћење аеро – загађења у Панчеву.
– На састанку је закључено да је загађење животне средине, а нарочито ваздуха у Панчеву недопустиво. Због тога је неопходно да све релевантне републичке, покрајинске институције, фабрике панчевачке јужне индустријске зоне и други потенцијални загађивачи у оквиру својих надлежности предузму све неопходне мере како би се смањило загађења ваздуха у Панчеву – рекао је Борна, нагласивши да је неопходно наставити са реконструкцијом и модернизацијом опреме и постројења у фабрикана јужне зоне до њиховог коначног санирања.

&лт;!–[иф !суппортЕмптyПарас]–&гт; &лт;!–[ендиф]–&гт; &лт;!–[иф !суппортЕмптyПарас]–&гт; &лт;!–[ендиф]–&гт; – Озбиљан проблем представља недостатак новца за реконструкцију погона у НИС Рафинерији нафте Панчево, али неопходно је обезбедити у комплетну реконструкцију свих погона јер би се на тај начин смањило загађење. Овај посао би требало завршити у наредне две године, а за за обнову и повећење ефикасности погона неопходно је око 350 милиона долара рекао је Милан Борна.
Мирослав Никчевић из Републичке управе за заштиту животне средине нагласио је да за реконструкцију НИС – а до краја 2005. године издвојено 92 милиона евра, ове године издвојено је додатних 33 милиона евра док ће 2007. године бити издвојено још 17 милиона евра. Никчевић је нагласио да решавање проблема загађења ваздуха у Панчеву није почело пре две недеље када се догодио овај еколошки ексцес, већ да надлежне републичке институције стално активно раде на решавању овог проблема. У протекле две године Републичка инспекција за заштиту животне средине издала је преко 20 инспекцијских пријава за одговорне загађиваче у Панчеву. Никчевић је такође додао да поред загађење које долази из јужне индустријске зоне, ваздух у Панчеву додатно загађује индивидуалана ложишта.
– Локална заједница је задужена да се позабави индивидуалним ложиштима – рекао је Никчевић и додао да ће из Националног инвестиционог плана бити издвојена средства за пројекта гасификације и енергетске ефикасности као би се решио проблем са ложиштима, чиме би се смањило и загађење животне средине.
Један од закључака са састанка Координационог тела за праћење аеро-загађења у Панчеву јесте и тај да је неопходно поставити савремену метеоролошку станицу у Панчеву ради праћења неопходних метеоролошких параметера значајних за контролу распростирања загађујућих материја. Такође, закључено је да сви загађивачи са подручја општине Панчево који су дужни да редовно мере емисије и воде евиденцију о извршеним мерењима, осим надлежним републичким и покрајиским органима, редовно достављају извештајер и општини Панчево, а покренута  је и иницијатива за изтмену прописа којима би се дефинисала динамика мерења емисије у складу са прописима и праксом Европске уније.
На данашњој седници одбора разматран је и захтев за рекултивизацију Лединачког језера. Представници Месне заједнице и мештани Лединаца изразили су забринутост због почетка исушивања Лединачког језера. Они су изразили бојазан да ће се по исушивању језера наставити са експлоатацијом камена.
Према речима покрајинског секретара за заштиту животне средине и одрживи развој Лединачко језеро ће бити сачувано, али да је неопходно обавити техничку и биолошку рекултивацију језера, како би оно поново могло да безбедно прими посетиоце.
– Ниво воде у Лединачком језеру снижен је из безбедносних разлога, рекао је Ђармати и додао да би рехабилитација терена требало да буде готова до краја године.   

fixed-img