Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 16.11.2006

Покрајинска скупштина ће на наредној седници расправљати о еколошкој ситуацији у Панчеву

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 16. новембар – Председник Скупштине АП ВојводинеБојан Костреш најавио је данас да ће на дневни ред наредне седнице покрајинскогпарламента ставити расправу о алармантној еколошкој ситуацији у Панчеву.
„Покрајинска администрација ће учинити све што је у њенојмоћи да заштити грађане Панчева. Подржаћемо напоре и захтеве локалне самоуправеу Панчеву, нарочито у делу стриктног поштовања законских обавеза да се мересве емисије штетних материја, да се та мерења контролишу и да се о томередовно обавештавају СО Панчево и њени грађани. Такође, подржаћемо и захтеведа се хитно обезбеде средства како би се извеле све потребне реконструкцијепостројења и опреме загађивача у Панчеву, у циљу коначног санирањазагађења&рдqуо;, истакао је Костреш.

Председник војвођанског парламента је нагласио да јеапсолутно недопустиво да 130 хиљада грађана Панчева годинама буду таоцинебриге државих органа, да су им угрожени животи и да живе испод свакогздравственог минимума.
„Ова ситуација директна последица небриге републичке властии недостатка овлашћења покрајинске и локалне власти. Као председник СкупштинеВојводине једино што сматрам за трајно решење јесте то да се Панчеву, које јесредином осамдесетих година имало бруто национални производ као Република ЦрнаГора, коначно врати могућност да управља средствима које производи.„Петрохемија&рдqуо; је први највећи извозник у Војводини и други највећи извозник уСрбији. Те фирме у великој мери доприносе да се буџет Србије пуни, па јеосновни ред да се Панчевцима та средства и врате јер ће грађани Панчева, бољеод свих нас, боље и од Београда, Владе Србије или било ког другог, знати какода заштите себе, своје здравље и своју животну средину&рдqуо;, нагласио јепредседник Костреш и најавио да ће његов предлог републичкој влади бити да сеседиште „Петрола&рдqуо;, чији је део и панчевачка рафинерија, из Београда пресели уПанчево.
„Само на тај начин би локална самоуправа и грађани Панчеваконачно имали могућност да реше своје проблеме јер би новац од пореза остајао уПанчеву, а након приватизације та средства би припала локалној самоуправи&рдqуо;,нагласио је Костреш и оценио и да је велики проблем и то што су покрајинскимвластима везане руке када је реч о загађењу у „Петрохемији&рдqуо; или рафинеријинафте, јер је индустријска зона у Панчеву под ингеренцијом републичкеинспекције.
„Да Војводина илокална самоуправа у Панчеву имају надлежности какве смо ми тражили да имају уУставу Србије сада не бисмо морали да седимо и чекамо шта ће Београд урадитивећ бисмо могли нешто и сами да предузмемо&рдqуо;, истакао је Костреш и нагласио даје жалосно то што поједине стране фирме, попут беочинског „Лафаржа&рдqуо;, много вишеи озбиљније брину о здрављу и животима грађана Војводине него што то чинедомаће компаније.                                                                                                                                    КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА                                                                                                                            СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ

fixed-img