Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 08.12.2006

Потпредседник Скупштине Шандор Егереши примио чланове мађарске парламентарне делегације

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 8. децембар – Потпредседник Скупштине АП ВојводинеШандор Егереши примио је делегацију Одбора за европске интеграције ПарламентаРепублике Мађарске, која је дошла у тродневну посету Србији и Војводини.Мађарску парламентарну делегацију је предводио председник Одбора Маћаш Ерши.Потпредседник Егереши је представљајући рад покрајинскеСкупштине изразио задовољство што се разговори воде на мађарском језику којије један од шест службених језика у покрајини. Нагласио је да је стратешки циљВојводине убрзавање интеграционих процеса и да као најразвијенија регијаСрбије буде главна покретачка снага на путу према Европској унији. Националнезаједнице у Војводини у томе имају изузетно важну улогу преко развијањарегионалне сарадње. Говорећи о изради новог статута Војводине г. Егереши јенагласио да је интенција да у том документу све националне заједнице фигуришукао конститутивни елементи покрајине.Господин Ерши је нагласио да је међу политичким чиниоцима уМађарској постигнута потпуна сагласност о потреби убрзаног проширивањаЕвропске уније што се односи и на Хрватску и на Србију. Мађарска је спремна даподели сва своја интеграциона искуства и да на свим пољима помогне Србији дасе тај процес максимално убрза. Границе које нас раздвајају можемо елиминисатиједино на начин да сви постанемо део заједничке Европе.
Процес интеграције нијелак, потребни су многи кораци који су можда и болни, али морамо увек битисвесни тога да европска интеграција није сама себи циљ, него значи развој ипреображај који је свима у интересу. У вези са тим господин Ерши је говорио оприкључењу Мађарске шенгенском визном режиму, што представља велики изазов.На иницијативу Мађарске Савет Европе је прихватио оквирни споразум омалограничном промету, који, ако се испуни одговарајућим садржајима, можепредстављати делимично решење за то питање. Наглашавајући значај националногсавета за мањине, г. Ерши је подвукао важност дијалога између представникавласти и националних заједница. С тим у вези је изразио задовољство смањењемброја етничких инцидената, наглашавајући да наравно није сваки инцидент наетничкој основи, али ако је тако, онда то треба јасно и гласно рећи.
  Потпредседник Егереши се сагласио са констатацијом о значајудијалога који јача међусобно поверење власти и националних заједница, чемудоприносе и разне акције развијања толеранције. Он је упутио позив члановимаделегације да узму учешће у раду кампа толеранције која ће бити одржана у јулуидуће године у Бачкој Тополи и који су гости са задовољством прихватили.Нагласио је да војвођански Мађари и СВМ, као њихова најјача политичкаорганизација, желе да учествују у демократском преображају Србије и дапредстављају мост између Србије и Европске уније.Гости су нагласили, да у интеграционим процесима највећешансе имају они, који ће унети најмање унутрашњих проблема у заједничкуЕвропу, пошто конфликти и екстреми одвраћају потенцијалне инвеститоре. Упроцесима демократизације, мањине треба да делују заједно са већином у својимземљама, и у том смислу је смањење изборног цензуса за улазак у парламент замањинске странке од изузетног значаја. И у Европској унији су у токуинституционалне промене и ако се на том пољу до 2010. године направи искорак,Србија има шансе да чак истовремено са Хрватском постане члан заједничкеЕвропе, што је елементарни интерес и Мађарске, и чему пружа пуну подршку,нагласили су чланови мађарске парламентарне делегације.

fixed-img