Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 16.10.2006

Презентација рада Пољопривредно-саветодавне службе Покрајинског секретаријата за пољопривреду

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 13. октобар – У Скупштини Војводине одржана је презентација рада и организације Пољопривредно-саветодавне службе Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Представљен је и рад Пољопривредне станице Нови СадСастанак заинтересованих је уприличен поводом узвратне посете бројне делегације из Републике Словеније Војводини. У контактима две стране настоји се да се конкретизује и успешно настави недавно обновљена сарадња стручњака из ове области. Гостима се, у име ресорног секретаријата, обратио помоћник покрајинског секретара за пољопривреду Слободан Теофанов, који је нагласио значај оваквих сусрета, јер се на конкретним примерима, кроз размену искустава и знања, показују домети и могућности које у развоју пољопривредне производње имају пољопривредне саветодавне службе. – Словеначка искуства у раду ових служби знатно су помогла да се војвођанска служба организује у садашњој форми, нагласио је помоћник Теофанов. Он је госте упознао са надлежностима Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, и основним карактеристикама пољопривредне саветодавне службе у АП Војводини. Навео је да у Србији постоје 34 такве службе, од којих је 13 на територији Војводине. Оне су у надлежности ресорног секретаријата, казао је Теофанов, и све су у друштвеној својини. У њима је запослено 66 саветодаваца, чији број није довољан да би се обухватила цела покрајина. Формиран је Савет за пољопривредно саветодавство АП Војводине, у чијем саставу је девет чланова, представника секретаријата, факултета, Института за ретарство и повртарство из Новог Сада и представника пољопривредних произвођача. 
Како је објаснио Теофанов, рад саветодаваца темељи се на основним и посебним програмима, а суштина рада је у пружању савета и информација пољопривредним произвођачима о техничко-технолошким, комерцијално-тржишним и другим аспектима пољопривредне производње, као и давања посебних врста помоћи удружењима. Према његовим речима, едукација саветодаваца – са акцентом на студијска путовања, модернизовање и опремање саветодавне службе – део је посених програма предвиђених за унапређење и побољшање ефикаснодсти рада службе. Помоћник Теофанов говорио је и о будућим плановима. Нови закон о саветодавним службама је припремљен, па се очекује да ће га, након рефередума и избора, нова Републичка скупштина усвојити. Он је навео да ће се промене односити на проценат власништва државе у овом сектору. Предвиђено је да државни удео буде 51 одсто, уз формирање управе и агенције за саветодавство.
Дирекор словеначког Завода за саветодавне службе Стане Камник говорио је о словеначком искуству, објаснивши колико је било тешко усвојити и применити комплетно европско законодавство. Њихова саветодавна служба организована је као стручна служба у оквиру Пољопривредне коморе Словеније и спроводи све задатке државне пољопривредне политике. Речено је да је словеначка служба раније била 100 процентно финансирана, док сада трећину прихода остварују на тржишту. Према његовим речима интенција је да се тај проценат повећава, што ће свакако утицати да се повећају трошкови пољопривредника који ће услуге ове стручне службе сами плаћати.

fixed-img