Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 05.12.2006

Промоција саветовалишта за младе на територији Покрајине

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 5. децембар – У Извршном већу АП Војводине, одржање скуп посвећен промоцији саветовалишта за младе на територији АП Војводине.Одржавање скупа организовао је Покрајински секретаријат за демографију идруштвену бригу о деци, у сарадњи са лекарима, психолозима и педијатримаДомова здравља у Војводини. Присуствовали су представници УСАИД и АДФпрограма, који су финансијски подржали оснивање саветовалишта.
Помоћник покрајинског секретара за демографију и друштвенубригу о деци др Славица Рашајски истакла је важност оснивања центара уВојводини, уз велику помоћ америчких организација УСАИД, УНИЦЕФ и АДФ. Она јеобјаснила да су у Покрајинском секретаријату за демографију и друштвену бригу одеци уочени бројни проблеми адолесцената и деце на прагу адолесценције, наоснову чега је, у оквиру Програма демогарсфког развоја, формулисан план за радса адолесцентима. Таква активност, подразумевала је оснивање саветовалишта зарад са младима.
Захваљујући подршци америчких организација,  у Војводини је отворено пет саветовалишта замладе у домовима здравља, од доношења Програма, 2002. године. Едукативни исаветодавни центри отворени су у Новом Саду, Бачкој Тополи, Сомбору, Инђији иВршцу, а настоји се да такви пунктови постоје у сваком војвођанском граду.Др Рашајски је објаснила да саветовалиште за младе имавишеструки значај, јер се едукацијом значајно доприноси очувању и унапређењурепродуктивног здравља младих, као популације будућих родитеља у покрајини.Веома је важно, нагласила је др Рашајски, да се млади упознају са полнопреносивим болестима, са контрацепцијом, зачећем и другим недоумицама опојавама, које прате период адолесценције, због чега су у рад саветовалиштаукључени и гинеколози.Представник УСАИД Раџам Гил је објаснио да њихове програме у Србији финансира америчкинарод и да је, до сада, у саветовалишта за младе уложено преко 110 хиљадаамеричких долара. Новац је углавном био намењен куповини комјутерске опреме,штампању промотивног материјала, као и за едукацију младих у Институтима зазаштиту мајке и детета у Београду и у Новом Саду.
– Први центар за саветовање младих у Србији основање у Београду, пре седам година, захваљујући разумевању Републичке Владе,објаснила је др Катарина Седлецки из Републичког завода за саветовалиштемладих. – Од тада је доста тога урађено на едукацији адолесцента, кроз школскапредавања, телевизијске емисије и у домовима здравља, где су млади долазилина разговор.

fixed-img