Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 06.10.2006

Саветовање под називом ”Геронтолошки центри у Војводини” у Скупштини АПВ

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 5. октобар – У Скупштини АП Војводине одржано је саветовање "Геронтолошки центри Војводине". Представљена је истоимена монографија, настала као резултат досадашњег знања, искустава и истраживања могућности рада у 23 установе социјалне заштите у покрајиниСаветовање је покушај да се, на основу анализа досадашњег развоја, функционисања, начина рада и стања у геронтолошким центрима у Војводини сагледа: историјат оснивања и развоја геронтолошких центара; садашње стање у овим институцијама; број и квалификациона структура запослених; капацитети и својинска структра смештаја; социјална и здраствена делатност и организованост установа; методологија рада и врсте услуга; стручно усавршавање запослених и руководећих структура у геронтолошким центрима, као и визија будућег развоја ових центара и њиховог окружења.  
Бројним учесницима саветовања обратио се председник Војвођаског парламента Бојан Костреш, који је истакао да је подједнака брига о свим слојевима друштва – једна од најважнијих брига покрајинске администрације.
– Данас су старе особе често дискриминисане, имају низак животни стандард и нису често у могућности да добију одговарајућу здраствену заштиту и негу. Због тога је наша обавеза да се о њима бринемо још већа – рекао је Бојан Костреш. – Геронтолошки центри у Војводини имају дугу традицију, а услови живота и брига о старим лицима је један од најважнијих сегмената социјалне заштите.
Према речима потпредседнице Скупштине Војводине прим. др мед. Браниславе Берић, организатора саветовања "Геронтолошки центри Војводине", један од највећих демографских проблема у Војводини јесте старост.
С обзиром да у Војводини постоји проблем ниског наталитета, а такође и проблем високе тенденције старења становништва (15,9 посто је је старије од 65 година), Војводина је подручје са веома старим становништвом.
– Настојање Скупштине АП Војводине да се објави монографија, условљено је и недостатком садржаја и објављених стручних радова на једном месту, о значајној теми – бризи о стартим људима на територији Војводине – рекла је, представљајући монографију, потпредседница Скупштине др Бранислава Берић, уз залагање за брже и квалитетније организовање на унапређивању и развоју ове области.
Монографија је штампана на пет језика (српски, мађарски, румунски, немачки и енглески) и има неколико тематских целина, у којима су текстови различитих аутора.

fixed-img