Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 05.12.2006

Семинар ”Профилисање профитабилних радио и ТВ станица”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 5. децембар – У организацији Покрајинског секретаријата за информације,  Медиа Арт Сервице Интернатионал и Новосадскеновинарске школе, одржан је семинар под називом «Профилисање профитабилнерадио и ТВ станице«. Међу учесницима били су Милорад Ђурић, покрајинскисекретар за информације, Синиша Исаков, помоћник покрајинског секретара запривреду и помоћник министра културе и медија Црне Горе Жељко Рутовић.
Изражавајући задовољство што је скупу присуствовао гост изЦрне Горе Жељко Рутовић, покрајински секретар за информације Милорад Ђурић јерекао да је сарадња нужна, пошто делимо сличан амбијент и степен развојамедијске сцене, као и сличне проблеме. Нагласио је да су изазови исти, као ивизије, а наша визија је изградња медијског система у Војводини који ћеомогућити грађанима тачно и правовремено информисање.
       

             Говорећи о избору тема за данашњи семинар, Ђурић јенагласио њихову повезаност са ситуацијом која ће настати након завршеткапроцеса легализације у медијском простору, када ће се многе радио и ТВ станиценаћи у битно измењеним околностима за рад. Према његовим речима, то се пресвега односи на радио и тв станице, чији су оснивачи биле општине. Измењенеоколности важиће и за комерцијалне станице, јер – како је оценио – сви ће битидео јединственог система. Изражавајући наду да ће понуђени савети са семинарабити од користи за стварање профитабилно одрживих медија, покрајински секретарза информације Милорад Ђурић истакао је да је то основни интерес Покрајинскогсекретаријата за информације. Он је упозорио да се угрожавање економскихстандарда медија, одражава на програмске стандарде, што смета остварењу циљакоји је заједнички постављен – да медији мирно и стабилно структуирају својепрограме.

Милорад Ђурић  јеизразио очекивање да ће, за годину-две, бити постигнут циљ да радио и ТВстанице послују у стабилном економском окружењу и да имају независнууређивачку политику. Пошто ће радио и ТВ станице бити прве на удару различитихстранака и политичких захтева уочи избора, битно је, казао је Ђурић, да се утаквим околностима одбране професионални стандарди. Иако Покрајинскисекретаријат за информације није надлежан да формално прописује правила иконтролише медије – јер то ради РРА – неће штетити да се и на овом местуразговара о томе.
Помоћник министра за културу и медије Црне Горе ЖељкоРутовић говорио је о искуствима која је ова земља имала у последњих неколикогодина у спровођењу европских стандарда, осврнувши се на потребу сарадњекомерцијалног и јавног сектора, што је у Црној Гори остварено и кроз проценаткоји од претплате за јавни сервис добијају и комерцијалне телевизије. Он јетакође истакао сличност у мултикултуралности и мултинационалности Војводине иЦрне Горе, али и добру сарадњу коју у овој области имају са Новосадскомновинарском школом и другим чиниоцима медијске сцене у Покрајини.
О техничким и технолошким претпоставкама успешног пословањарадио  и ТВ станица говорио је СинишаИсаков, помоћник покрајинског секретара за привреду. Он је навео и основнемотиве  за набавку потребних уређаја исистема за радио и ТВ станице. То су конкуренција, затим улазак у нове жанрове,технолошки скокови односно рокови амортизације, односно превисока ценаодржавања постојећих уређаја.                       

fixed-img