Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, уторак, 24.10.2006

У Извршном већу потписани уговори за отварање нових производних субјеката у Војводини

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 23. октобар – Председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић потписали су у Извршном већу Војводине уговоре са представницима 11 привредних субјеката из целе Србије, којима су одобрена средства за отварање нових производних погона са новом технологијом на подручју Војводине- Ради се о јединственом пројекту у коме сарађују јавни и приватни сектор – рекао је војвођански премијер мр Бојан Пајтић. Наиме, укупна инвестиција у нове погоне, који ће до краја године сви почети да раде, износи више од 536 милиона динара. Из покрајинског буџета обезбеђено је 33,5 одсто, а партнери су инвестирали 66,5 одсто средстава. На јавни позив за суфинансирање погона нових технологија, расписан 15. јуна ове године, пријављено је 27 пројеката.
– Предност су имали пројекти погона који запошљавају више радника, који ће имати обезбеђен извоз својих производа, као и погони који ће допринети развоју неразвијених средина. У томе смо и успели, јер ће, на основу овог пројекта, укупно бити ангажовано 3.259 радника, што ће донети корист једнаком броју породица. Такође, подржали смо изградњу погона који су на европском нивоу по стандардима и технологијама, а биће изграђени у 11 општина, од који су осам мање развијене, у којима више од 15 година није било нове фабрике – рекао је мр Пајтић. Председник Извршног већа мр Бојан Пајтић је нагласио да ће Извршно веће и догодине наставити овакве активности, уз очекивање да ће, након усвајања новог Устава Србије, та средства бити далеко већа. Покрајинска влада планира да у свакој од 45 војводђанских општина отвори погон високе технологије и тако допринесе укупном развоју покрајине.
Покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић је рекао да ће одобрена средства допринети испуњењу стратешког опредељења Извршног већа Војводине да покрене динамичан привредни развој Војводине и створи услове за јачање привредне конкурентности. Он је објаснио да су право пријављивања имала привредна друштва из целе Србије, која планирају да инвестирају у Војводини и тако запосле најмање 20 нових радника.
Привредна друштва која су добила средства Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој, на основу јавног позива, дужна су да их у року од три до пет година врате путем донација здравству, социјалној заштити, школама и сличним установама. Износ средстава која се враћају може бити умањен до 30 одсто, ако је погон у неразвијеној општини.
Средства су додељена: за погон за производњу биолошких инсектицида и ларвицида нове генерације у Зрењанину (инвеститор је зрењанински Биоеколошки центар), погон за производњу дрвених лепљених елемената по новој технологији за тржиште ЕУ у Селенчи, општина Бач (инвеститор је "Липа Селенча" д.о.о.), погон за производњу "тиссуе" папира по новој технологији за тржиште ЕУ у Банатском Карловцу, општина Алибунар (инвеститор је Зобеx Цомпанy Интернатионал из Београда), пилот постројење за термички третман зрневља уљарица и житарица микронизацијом у Малом Иђошу (инвеститор је СОYА НЕТ из Новог Сада), производњу млека и млечних производа од козјег млека по НАЦЦП технологији у Инђији (инвеститор је СЕЛЕКТ ГАС из Инђије), погон за производњу медењака за дијабитичаре по ХАЦЦП технологији у Врачев Гају, општина Бела Црква (инвеститор је ДЦ "Меркатор" из Вршца), погон за производњу брикета од биолошког отпада за тржиште ЕУ у Вилову, општина Тител (инвеститор је БИО БРИК из Ваљева), погон за производњу лепљивих трака за тржиште ЕУ у Кули (инвеститор је ЕЦО-ТАПЕ из Новог Сада), погон за производњу еколошке опеке у Жабљу (инвеститор је "Панон опека" из Жабља), центар за репродукцију говеда и емриотехнологију у Дероњама, општина Оџаци (инвеститор је Лучар Холстеин Фармс из Дероња) и погон за прераду меса за тржиште ЕУ уз примену нове технологије за заштиту животне средине у Новом Саду (инвеститор је "Колбис" из Новог Сада).

fixed-img