Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 29.11.2006

У Скупштини Војводине уручене награде за животно дело професорима УНС

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 28. новембар – У Скупштини АП Војводине одржана јесвечана академија, поводом додела Награде за животно дело професоримаУниверзитета у Новм Саду, признања које додељује Удружење универзитетскихпрофесора и научника Србије у Новом Саду. О награђеним професорима говорио јепредседник Удружења проф. др Драгиша Поповић, а лауреатима и бројним званицамаобратили су се председник Скупштине АП Војводине Бојан Костреш и проф. дрДрагослав Петровић, покрајински секретар за науку и технолошки развој.
Овогодишњи лауреати Награде за животно дело Универзитета уНовом Саду, у шест области природно-математичких наука, културно-историјскихнаука, техничко-технолошких наука, биотехничких наука, медицинских наука и изобласти друштвених наука су: проф. др Десанка Марић, редовни професорПриродно-математичког факултета, проф. др Петар Марјановић, редовни професорАкадемије уметности, проф. др Никола Бабин, редовни професор Факултетатехничких наука и дописни члан Академије инжињерских наука Србије, проф. др ПетарЦиндрић, редовни професор Пољопривредног факултета, проф. др Бранимир Гудурић,редовни професор Медицинског факултета и дописни члан Војвођанске академијенаука и уметности, као и проф. др Хаџи Милутин Стојковић, редовни профсорЕкономског факултета и редовни члан Академије војних наука Русије.Председник скупштине АП Војводине Бојан Костреш, честитајућиовогодишњим добитницима доделу награда за животно дело, рекао је да супрофесори и научници са Универзитета у Новом Саду, прави доказ да је наша покрајинавећ постала прави европски регион, што без знања, стручности и научног радафакултетских професора не би било лако. Прикључивање земљама Европске уније,што верујем да сви заједнички желимо, да би живели животом какав заслужујемо,без Вашег знања не би било могуће. Наша мултикултурална, мултиетничка,мултијезичка, отворена и толерантна заједница заслужује да увек урадимо и дамооно најбоље због заједничке будућности, рекао је Костреш.
Покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др ДрагославПетровић је рекао да иако Универзитет у Новом Саду и покрајинско Извршно већепридају посебну пажњу новим пројектима, њих без доприноса досадашњихлауреата награде за животно дело свакако не би било. Они су изградили угледнуинституцију европске и светске репутације што доказују сва релевантнамеђународна истраживања о заступљености и цитираности радова професора сановосадских факултета. Професор Петровић такође је најавио да ће ускоро битиодобрено још тридесет пет нових научних пројеката, у области примене новихтехнологија и савремених материјала. Тако ће на овим пројектима, уз седамдесетпет који су већ одоборени, радити око 1000 наших и иностраних истраживача инаучника из 23 међународне установе и института, што ће свакако допринети успехутехнолошке обнове и повезивању наше науке и улагања у савремену производњу.

fixed-img